Egészségértés díj 2023

Társadalmi kategória

A demencia korai felismerését támogató digitális prevenciós rendszer kialakítása

A projektben kifejlesztett PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) rendszer lehet a megoldás a demencia korai fázisú felismerésében, még mielőtt azok könnyen észrevehető tünetei megjelennének. A platform egy felügyelt, kognitív zavarokat és abnormális viselkedési mintákat kiszűrni képes platform. A rendszer játékos tesztek segítségével képes kiszűrni a demencia első, egyébként észrevehetetlen jeleit, kialakult zavarok estén pedig képes azok előrehaladását lassítani, ezáltal javíthatja a beteg életminőségét. Az elvégzett neurokognitív tesztek eredményei alapján kialakul egy olyan digitális viselkedési lenyomat, amely alapján további diagnosztikai vagy terápiás kezelést írtak elő a projekt résztvevői számára.

Tovább
Ifjúsági kategória

Kilógunk a sorból… SNI Suli – Ahol a speciális normális

Neurodivergens gyereket nevelni egy neurotipikus világban nagy kihívás! Az SNI Suli az atipikusan fejlődő, ADHD-s, eltérő idegrendszeri fejlődésű, szenzoros feldolgozási zavarral élő gyermekekkel kapcsolatos kihívások bemutatására, megértésére és az ehhez kapcsolódó nézőpontváltás elősegítésére alakult edukációs online felület. Az SNI Suli jelenleg több mint 40 órányi professzionális tartalmat kínál ADHD és autizmus-megsegítés, viselkedés-terápia, részképesség-zavar fejlesztés, iskolakezdés, szülőtréning témákban. Az online kurzusokat szakemberek, klinikai szakpszichológusok, pedagógiai szakpszichológusok, gyermekneurológus, korai fejlesztők, gyógypedagógusok, nevelési tanácsadók, fejlesztő pedagógusok, tartják.

Tovább
Egészségügyi intézmény kategória

Semmelweis HELP

A Semmelweis HELP applikáció ingyenes, hazai szinten egyedülálló, komplex, lakosságnak szóló, tünetellenőrző felület, amely a Semmelweis Egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott – több, mint 220 gyermekbetegséget tartalmazó – tudásbázison alapul. Az alkalmazás abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermek betegsége, vagy balesete esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. Az algoritmus az egyes betegségekkel való tünetegyezés mértékét mutatja meg, nem ad diagnózist, de pontosabb és megbízhatóbb, mint egy random internetes keresés. Válaszul a lakossági visszajelzésekre, a felhasználók már a hozzájuk legközelebb eső sürgősségi ellátóhelyet is egy gombnyomással megtalálhatják a surgossegi.info csapatával kötött együttműködés révén.
A Semmelweis HELP célja, hogy ellenőrzött forrásból származó, hiteles és közérthető információt adjon a gyermek egészségügyi állapotáról. Az eredmény oldalon a szülő nem csak arra kap javaslatot, hogy melyik ellátási szint kapcsolódik az adott egészségügyi problémához, hanem közérthető leírásokból, videókból tájékozódhat a tünetenyhítés helyes lépéseiről. A közérthetőséget segíti egy szinonimaszótár is, amelyet nem láthatnak a felhasználók, de élvezhetik az előnyeit, amikor más-más kifejezéssel gépelnek be egy-egy tünetet.

Tovább

Vakcinainfó – Az orvos válaszol

Online, fotelből elérhető, aktívan moderált Facebook közösség, amelyben órákon belül orvosszakértőktől érkezik a válasz eleinte coviddal kapcsolatos, mostanra szinte bármilyen egészségügyi kérésre. A 70 ezer tag aktivitását, folyamatos érdeklődését tapasztalva, az eseti orvosi tanácsadás mellett ismeretterjesztő, egészségnevelő, a prevenció fontosságát hangsúlyozó posztsorozatokat is indítottak. Céljuk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszok szakmai, emészthető, érthető formában való közzététele, amely a válaszok adásával az egészségügybe vetett bizalmat növeli.

Tovább

A pszichológia nem csak a pszichológusoké!

A Mélylevegő Projekt elsődleges célja az innovatív egészségügyi tudománykommunikáció által a magyar lakosság mentális egészségi műveltségének javítása. A projekt korszerű tartalomfogyasztási trendekhez alkalmazkodva innovatív eszközökkel és interaktív módon közelít a modern igényekhez. A projekt egyedülálló az innovatív egészségügyi tudománykommunikáció terén. Az adaptív reagálás a modern tartalomfogyasztási trendekre a közösségi média oldalak edukációra való felhasználásával 2020-ban úttörő jellegűnek számított. Emellett épít arra, hogy a fiatalokat a legkönyebben fiatalok tudják megszólítani, a nehézségeiket könnyen át tudják érezni, így hatékonyan támogatni őket. A Mélylevegő Projekt híd szerepet tölt be a szakmabeliek és a lakosság között, biztosítva a szakmai terminus technicusok szóhasználatának átültetését közérthető formába.

Tovább