Vakcinainfó – Az orvos válaszol

2023

Pályázat címe

Vakcinainfó – Az orvos válaszol

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Online, fotelből elérhető, aktívan moderált Facebook közösség, órákon belül orvosszakértőktől érkezik a válasz eleinte coviddal kapcsolatos, mostanra szinte bármilyen egészségügyi kérésre.

70 ezer tagunk aktivitását, folyamatos érdeklődését tapasztalva, az eseti orvosi tanácsadás mellett ismeretterjesztő, egészségnevelő, a prevenció fontosságát hangsúlyozó posztsorozatokat indítottunk.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Facebook csoportunk közel 70 ezres közössége

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

2021 márciusában a COVID-19 járványkezelés kommunikációjának hiányosságait, az álhírek terjedését és az emberek magárahagyottságát látva, Facebookos ingyenes orvosi tanácsadó csoportunkat átalakítottunk, a vakcinák hatásosságának és biztonságosságának széleskörű elterjesztésére, az ismeretlentől való félelem csökkentésére, az átoltottság növelésére.

Később a járvány lecsengésével a szakertői csapat együtt maradva immár bármilyen orvosi kérdésre órákon belül választ ad.

Célunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszok szakmai, emészthető, érthető formában való közzététele, amely a válaszok adásával az egészségügybe vetett bizalmat növeli.

Csoporttagjaink elsőkézből, hiteles, bizonyítékon alapuló szakmai tájékoztatást és személyre szabott szakorvosi tanácsadást kapnak.

Módszer: Online, az otthoni fotelből elérhető, aktívan moderált Facebook csoport. Órákon belül korrekt, empatikus választ adó szakorvos szakértők, akik társadalmi munkában vállalják az evidenciákon alapuló szakmai tájékoztatást. Törekszünk a pozitív légkör fenntartására, gyakran a humor nyelvét használva az üzenet kellő hangsúlyozására.

A napi többszáz válasz adott témában később gyorsan visszakereshető.

A leggyakrabban beérkező kérdésekre válaszok külön egy GYIK dokumentumban összegyűjtve, rögzített posztban elérhetőek.

A csoport moderált. Kérdést kizárólag orvos enged be a csoportba, orvos válaszol meg, válaszadás után a poszt lezárásra kerül, megelőzve a Facebookon sajnos gyakori, nem-orvosi relativizáló hozzászólást, a válasz megtámadását; ezáltal biztonságos felületet adva mind a kérdezőnek mind a válaszadónak.

Eredményeink: közel 70 ezres tagságunk visszajelzései alapján az oltásfelvétel felelős döntésében számtalan alkalommal segítettünk, később számos egyéb egészségügyi problémában szakorvosi tanácsot tudtunk adni, ami a hosszú szakrendelői várakozási időt tekintve pótolhatatlan. Számos alkalommal tanácsunkkal gyakorlatilag életet mentettünk.

Fenntarthatóság: a járványhullámok csillapodásával egyre több nem vakcinával kapcsolatos kérdés érkezett, amelyekre van szabad kapacitásunk válaszolni. A tagok számára egyre inkább viszonyítási ponttá, hiteles, megbízható forrássá váltunk.

A csoport létszámának növekedése a pandémia után továbbra is fennmaradt, sőt folyamatosan növekszik, közel 70 ezer tagunk aktivitását, folyamatos érdeklődését tapasztalva, az eseti szakorvosi tanácsadás mellett ismeretterjesztő, egészségnevelő, a prevenció fontosságát hangsúlyozó posztsorozatokat indítottunk.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)