Ifjúsági kategória

Kilógunk a sorból… SNI Suli – Ahol a speciális normális

2023

Pályázat címe

Kilógunk a sorból... SNI Suli - Ahol a speciális normális

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Neurodivergens gyereket nevelni egy neurotipikus világban nagy kihívás! Az SNI Suli az atipikusan fejlődő, ADHD-s, eltérő idegrendszeri fejlődésű, szenzoros feldolgozási zavarral élő gyermekekkel kapcsolatos kihívások bemutatására, megértésére és az ehhez kapcsolódó nézőpontváltás elősegítésére  alakult edukációs online felület.

Az SNI Suli jelenleg több mint 40 órányi professzionális tartalmat kínál ADHD és autizmus-megsegítés, viselkedés-terápia, részképesség-zavar fejlesztés, iskolakezdés, szülőtréning… témában! Az online kurzusokat szakemberek: klinikai szakpszichológusok, pedagógiai szakpszichológusok, gyermekneurológus, korai fejlesztők, gyógypedagógusok, nevelési tanácsadók, fejlesztő pedagógusok tartják.

 

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Elsősorban atipikus gyermeket nevelő szülők, a tapasztalat azonban rácáfolt a kezdeti célcsoport kitűzésre, hiszen az SNI Suliba tudástárába “kapaszkodnak” óvódapedagógusok, pedagógusok, nevelési tanácsadók, fejlesztők, gyógypedagógusok, tankerület vezetők, nagyszülők, rokonok – vagyis mindenki, aki valamilyen formában érintett egy neurodivergens gyermekkel.

“Minden családban van egy atipikus gyerek.” – Czeizel Barbara 

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Az SNI Sulit, nehezen lehet elválasztani alapítójától.

ZELEND NIKOLETTA – AZ SNI SULI ALAPÍTÓJA https://snisuli.hu/

“Szerintem a “problémás” gyerekekben mindig zseniális lehetőség van!” – vallja Zelend Niki, az SNI Suli alapítója, aki egyszemélyben egy intézmény. A különleges bánásmódot igénylő, neurodivergens gyerekek magyar hangja. https://snisuli.hu/

Két gyermekét neveli egyedül hosszú évek óta. Kisebbik fia autizmussal él. 25 éves televíziós karrierjét akasztotta szögre, hogy taníthassa őt, eközben hozta létre autista, SNI-s, ADHD-s, diszlexiás, szenzoros gyerekek szüleinek az SNI Sulit, amely egy online videotár. Az a célja, hogy jobban megértsük a speciális gyerekeket, a diagnózisokat, ehhez kínál hetente újabb és újabb szakértői előadást, pedagógiai szakpszichológusok, gyógypedagógusok, fejlesztők, gyermekneurolgóusok, nevelési tanácsadók szakértői közreműködésével. 

Szülőket és szakembereket fog össze egymaga, ráadásul 2023-ban két hatalmas INGYENES online konferenciát szervezett és valósított meg, amelyeket közel 10.000-en néztek, nem csak az országban, hanem világszerte élő magyarok! 

Az I. SNI iskolaválasztó hétvégén áprilisban bemutatta azokat az intézményeket, ahol a speciális normális. És olyan előadásokat forgatott a szülőknek és pedagógusoknak, amelyek mind abban segítettek, ha: nehezen alkalmazkodik a gyermek, megviseli egy új helyzet vagy akár csak egy apró változás, nehezen barátkozik, nem tudja a dühét kezelni, nem tudja az érzelmeit szabályozni és az impulzivitását kezelni, azt mondták, hogy iskolaérett, de kétséges, ha diszlexia veszélyeztetett, ha ADHD-s, auti vagy “disz”-es, ha bármi miatt különös figyelemet, bánásmódot igényel vagy éppen különlegesen tehetséges…

Nem szégyen, ha úgy érzed, hogy rátaposott a gyerek az utolsó idegszáladra…

A november 11-i Viselkedés Konferenciát azért álmodta már meg, hogy a szülők ne érezzék magukat szégyenkezve, ha a gyereküknek éppen nincs kapacitása jól viselkedeni. 

“Én a kommunikációban hiszek. Abból jön a tudás. Tudásból megértés. Megértésből támogatás.” – mondta. Éppen ezért a támogatásért jött létre az SNI Suli is, amely egy országosan egyedülálló online videotár szülők és szakemberek részére. A november 11-i nagyszabású konferencián több szekcióban is segítséget kaptak a szülők. 

Kisgyermekesek a szeparációs szorongásról, a korai fejlesztésről, a visszamaradt csecsemőkori reflexekről, a következetes határállításról nézhettek előadást. 

Ovis gyerekek szüleit a hiszti- és dühkezelésben, valamint az önállóság fejlesztésében segítették a szakemberek. Iskolás gyerekek esetén pedig egészen megrázó előadás volt az Online bullying-ról, vagyis az internetes bántalmazásról, az iskolaválasztásról SNI-s gyerekek esetében, a szenzorosságról, az ADHD vadonatúj fejlesztési lehetőségeiről és az autista gyerekek esetén megvalósulható viselkedésmenedzsmentről.

Az ország számos pontján dolgozó pedagógusok pedig nem győzték köszönni az ingyenes lehetőséget, hogy megértsék ezeket a különleges gyerekeket!

https://www.facebook.com/snisuli/posts/pfbid02YAU5r7TkFqsMPuGmFmVS2bZHdUt8TtW5FCvvJuCzoskM4PhCAsPJKpSfUtVCgwjol

Önzetlen munkájáról elismerően nyilatkoznak a legnagyobb országos szaktekintélyek:

Dr. Herczegfalvi Ágnes, gyermekneurológus

Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Intézet vezetője

Hajdu Ágnes, az ADHD Magyarország Alapítvány elnöke és még rengeteg szakember, mert: 

Niki közösséget kovácsol és közben őszintén megmutatja, hogy ahogy ő mondja: a “nemnormális”-ból is kihozza a legjobbat.  

A TikTok-on, a Facebookon többezres rajongótábora van az SNI Sulinak, ahol a speciális tényleg normális – ahogy Niki megálmodta.

https://www.facebook.com/snisuli

https://www.youtube.com/@snisuli

@snisuli

Tudjuk, hogy ez a pályázat látszólag KILÓG A SORBÓL… de mi ez, ha nem egészségértés?

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)