Társadalmi kategória

A demencia korai felismerését támogató digitális prevenciós rendszer kialakítása

2023

Pályázat címe

A demencia korai felismerését támogató digitális prevenciós rendszer kialakítása

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A megnövekedett várható élettartam a születési számok csökkenésével párosulva globális demográfiai elmozduláshoz vezetett az öregedő népesség felé. 2100-ra pedig több mint háromszorosára nő a 60 év felettiek száma. A demencia globális terjedése jelentős probléma, és az érintettek száma folyamatosan növekszik a világon. A legfrissebb becslések szerint 2020-ban mintegy 55 millió ember élt demenciával, és ez a szám várhatóan 2050-re megduplázódik, elérve a 131,5 milliót. A demencia egy olyan állapot, amely a memória, a gondolkodás, az értelem, a viselkedés és a napi tevékenységek zavarával jár. Ez a kognitív hanyatlás fokozatosan jelentkezik, és általában az idősebb korosztályban fordul elő, bár nem minden idős ember szenved demenciában. A demencia különböző formái léteznek, a leggyakoribb pedig az Alzheimer-kór, vagy az utóbbi időben közismerté vált frontotemporális demencia. A demencia tünetei közé tartozik a memóriavesztés, a zavarodottság, a nehézségek a gondolkodásban és a döntéshozatalban, a viselkedési változások, a beszédzavar és a napi tevékenységek nehézségei. A demencia jelentősége társadalmi szinten azért fontos, mert nagy hatással van az érintett személyekre és családtagjaikra. A demencia miatt az érintettek elveszítik a függetlenségüket és a képességüket a mindennapi tevékenységek végzésére, ami jelentős terhet jelenthet a családtagokra és gondozókra. Ez számos kihívást jelent, főleg a demencia diagnosztizálása, kezelése és ezzel együtt a megfelelő életminőség biztosítása szempontjából.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A demenciában potenciálisan érintettek 60 év feletti korosztálya a megcélzott korcsoport. Fontos azonban megjegyezni, hogy a demencia nem csak az érintett személyeket, hanem családtagjaikat és gondozóikat is érinti. Ezért a demencia hatása sokkal szélesebb körű, és a társadalom egészére is jelentős terhet jelent. Az egészségügyi és szociális ellátórendszereknek és a társadalomnak összehangolt erőfeszítéseket kell tenniük a demencia megelőzésére, kezelésére és a demenciával élő emberek támogatására.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Az Alzheimer-kór és a demencia különböző formái bekerültek a tíz leggyakoribb halálok közé a WHO adatai szerint. Hazai tapasztalatok alapján a diagnózis felállítása sokszor késik, ami a prognózist nagyban rontja. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés is fontos a demencia progressziójának lassításában és a tünetek enyhítésében, ezért próbáltunk megoldást találni, arra, hogyan lehetne időben felismerni a kognitív zavarokat. A korai demencia első jelei észrevétlenek lehetnek. Lehet „csak” annyit tapasztal az érintett, hogy elfelejti hol a kulcsa, nem jutnak eszébe bizonyos szavak, elfelejti bevenni a gyógyszereit stb. Teamünk által kifejlesztett PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) rendszer lehet a megoldás ezen kognitív zavarok, és a demencia korai fázisú felismerésében, még mielőtt azok könnyen észrevehető tünetei megjelennének. Ez a platform egy felügyelt, kognitív zavarokat és abnormális viselkedési mintákat kiszűrni képes platform. Az érintettek időszakos kognitív tesztelési folyamatok mentén képesek figyelni állapotukat. A rendszer játékos tesztek segítségével képes kiszűrni a demencia első, egyébként észrevehetetlen jeleit, kialakult zavarok estén pedig képes azok előrehaladását lassítani, ezáltal javíthatja a beteg életminőségét. Az elvégzett neurokognitív tesztek eredményei alapján kialakul egy olyan digitális viselkedési lenyomat, amely alapján további diagnosztikai vagy terápiás kezelést írtunk elő a projekt résztvevői számára.

Így a demencia korai stádiumú kivizsgálására a PreDEM rendszert felhasználva több mint 132 fő bevonásával, több mint 28 ezer adatot gyűjtöttünk és elemeztünk. A résztvevők rövid nemzetközi kognitív teszteket és játékokat, stroop teszteket, memóriajátékokat és egyéb kognitív játékokat töltöttek ki a PreDEM digitális platformján. A rendszer kiszűrte a demencia első, egyébként észrevehetetlen jeleit (korai szűrésen és mesterséges intelligencia feldolgozáson alapuló kockázatelemzéssel, valamint kognitív képességeket felmérő játékokkal). További nagy jelentőségű tapasztalatunk, hogy a kognitív játékok rendszeres elvégzésével jelentős javulás volt elérhető többek között a memóriazavarokkal és feledékenységgel küzdők esetében.

Bátran állíthatjuk, hogy a PreDEM segítségével elvégzett prevenciós projektünk egyedi és újszerű, mivel ma Magyarországon nem létezik, olyan digitális platform, mely képes lenne a demencia korai felismerésére.  Mivel ezen állapotok esetén oki kezelés nincs, nagyon fontos a demencia, a kognitív nehézségek és a memóriazavarok korai felismerése, illetve az érintettek állapotának javítása. Szeretnénk a 30-as, 40-es korosztály preventív szűrésére is lehetőséget találni, mivel a későbbi életszakaszban megőrzött gondolkodási készségek és az Alzheimer-kór és demencia csökkent kockázata egyértelműen összefügg.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)