Egészségügyi intézmény kategória

Semmelweis HELP

2023

Pályázat címe

Semmelweis HELP

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Döntéstámogatás, lakossági edukáció

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Kisgyermekes szülők

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

A Semmelweis HELP applikáció ingyenes, hazai szinten egyedülálló, komplex, lakosságnak szóló, tünetellenőrző felület, amely a Semmelweis Egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott – több, mint 220 gyermekbetegséget tartalmazó – tudásbázison alapul. Az alkalmazás abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermek betegsége, vagy balesete esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. Az algoritmus az egyes betegségekkel való tünetegyezés mértékét mutatja meg, nem ad diagnózist, de pontosabb és megbízhatóbb, mint egy random internetes keresés. Válaszul a lakossági visszajelzésekre, a felhasználók már a hozzájuk legközelebb eső sürgősségi ellátóhelyet is egy gombnyomással megtalálhatják a surgossegi.info csapatával kötött együttműködés révén.

A Semmelweis HELP célja, hogy ellenőrzött forrásból származó, hiteles és közérthető információt adjon a gyermek egészségügyi állapotáról. Az eredmény oldalon a szülő nem csak arra kap javaslatot, hogy melyik ellátási szint kapcsolódik az adott egészségügyi problémához, hanem közérthető leírásokból, videókból tájékozódhat a tünetenyhítés helyes lépéseiről. A közérthetőséget segíti egy szinonimaszótár is, amelyet nem láthatnak a felhasználók, de élvezhetik az előnyeit, amikor más-más kifejezéssel gépelnek be egy-egy tünetet. Van olyan tünet, amelyhez 35 szinonimát is hozzárendeltünk, utánajárva a tájnyelvi kifejezéseknek is. A mobil- és webalkalmazásból is elérhető egy megbízható forrásból származó, a Semmelweis Egyetem munkatársai által készített, Tudástár, amely a Semmelweis HELP rendszerében szereplő összes betegség, illetve teendő leírását tartalmazza közérthetően, kereshető formában. 

Fentieken túl cél volt továbbá a betegút-menedzsment támogatása, vagyis, hogy csökkentsük a felesleges mentőhívások számát, vagy hogy elősegítsük, hogy ütemezhető, ambuláns panaszaikkal ne a sürgősségi ellátókat terheljék a páciensek, ugyanakkor fontos szempont volt az is, hogy a kritikus állapot mihamarabb felismerésre kerüljön és ezáltal növeljük a betegbiztonságot.  

A Semmelweis HELP-et az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet validálta és követőinek „hiánypótló alkalmazásként” ajánlotta a Magyar Orvosi Kamara, a Házi Gyermekorvosok Társasága és az Országos Mentőszolgálat, továbbá számos gyermek háziorvos és szakmai szervezet.

A Semmelweis HELP jelenleg a 18 év alatti korosztály tünetellenőrzésére alkalmas, de a cél ezt a jövőben kiterjeszteni a felnőttekre is. Az elmúlt 5 hónap alatt 134 ezer felhasználója volt az alkalmazásoknak (web és mobil). 

Bemutató kisvideó a Semmelweis HELP-ről: https://www.youtube.com/watch?v=HLKe1wdXQZQ

Elérhető iOS-en, Android-on, illetve weboldalon keresztül is.
Weboldal: https://help.semmelweis.hu
iOS: https://apps.apple.com/hu/app/semmelweis-help/id6444726168 
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.semmelweis.help&fbclid=IwAR1GIb3JVoyz49AhkCzebFhV1ucvAieyzFK4XT5b4iKKGVrCpGzzLJXaZKg

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)

Opcionális: maximum 10 slide terjedelmű PowerPoint (.ppt) prezentáció