SZEBB-program – a SZükséges, Eredményes, Biztonságos és a Betegek együttműködésével kialakított gyógyszeres terápiáért

2023

Pályázat címe

SZEBB-program – a SZükséges, Eredményes, Biztonságos és a Betegek együttműködésével kialakított gyógyszeres terápiáért

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Érintett egészségügyi terület:

  • Közforgalmú gyógyszertárak által végzett közvetlen lakossági gyógyszerellátás, illetve ennek részeként a gyógyszerészek által végzett gyógyszerbiztonsági ellenőrzés és az ehhez kapcsolódó gyógyszerészi tanácsadás.
  • A társadalom és a betegek szemszögéből a helyes és tudatos gyógyszeralkalmazás fontosságának társadalmi szintű kommunikációja.

Érintett egészségügyi problémakör:

  • A gyógyszeres terápia, illetve a hazai gyógyszerfelhasználás kapcsán tapasztalt alacsony adherencia (beteg-együttműködési szint) és az ehhez társuló alacsony gyógyszerismereti szint.
  • Mindemellett a hazánkban is tapasztalható, túlzott mértékű gyógyszerfogyasztás különösen az öngyógyszerelés területén és az egyéb, gyógyszertárakban is kapható készítmények területén (pl. étrend-kiegészítők túlzott mértékű fogyasztása).
  • A gyógyszerek alkalmazása során kirajzolódó, különböző típusú gyógyszerelési problémák és ezek egészségi kockázatai, egészség-gazdaságtani következményei.
  • A gyógyszerészi, társadalmi szintű ismeretterjesztő szakmai tevékenység jelenlegi lehetőségeinek kiszélesítése.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Közvetlenül érintett, szűkebb célcsoport: a hazai közforgalmú gyógyszertárakat rendszeresen látogató, krónikus gyógyszeres terápiával kezelt betegek, különös tekintettel a polifarmáciával kezelt betegek körére (öt vagy ötnél több vényköteles gyógyszert folyamatosan alkalmazó betegek). Ez jellemzően, legnagyobb arányban, az 50 év feletti társadalmi réteget érinti.

Tágabb értelemben vett célcsoport: minden gyógyszert, továbbá egyéb gyógyszertárban is kapható készítményt vásároló személy, aki átmeneti betegséggel küzd, vagy csak tenni szeretne egészségének megőrzése érdekében. Ideértve a gyógyszertárakat látogató fiatalabb felnőtt lakosságot vagy akár a kisgyermekes szülőket is.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Többek között az SE GYTK tudományos vizsgálatai is alátámasztják, hogy hazánkban meghatározó mennyiségű gyógyszerelési probléma (GYP) fordul elő. A gyógyszertári, illetve gyógyszerészi intervenciók jóvoltából a GYP-k nagy része még időben megoldható, kiküszöbölhető. A GYP-k hatékony feltárása jelentős mértékben hozzájárul az ezekből eredeztethető súlyosabb egészségi kockázatok és kórházi esetek lecsökkentéséhez, ami költségmegtakarítást eredményezhet az egészségügyben.

Mindezt segítheti a gyógyszeralkalmazási adherencia növelése. Ezért indította el az MGYK a SZEBB-programot, szakmai lektorként az MGYT és a SE GYTK munkatársait kérte fel. Alapvető célkitűzés, hogy a betegek tudatosan figyeljenek a gyógyszeres terápia négy építőkövére (SZükségesség, Eredményesség, Biztonságosság, Beteg-együttműködés); bátran konzultáljanak személyesen a gyógyszerészükkel, továbbá hiteles online információforrásokat ismerjenek meg és kövessenek!

Jelenleg országszerte 70 közforgalmú gyógyszertárban kereshető az ún. SZEBB-csomag, amelynek része egy nyomtatott ismeretterjesztő kiadvány, egy gyógyszerelési táblázat, továbbá egy videós tartalmakat ajánló YouTube szóróanyag QR kódokkal. Ezen a szóróanyagon az MGYK YouTube csatornájának a lakosság számára készített videósorozatai (Adherencia videók, Gyógyszereink Plusz, Tudatos gyógyszerhasználat, Kálmán a patikában), továbbá egy, az SE GYTK-n készített YouTube csatorna videói érhetők el (Gyógyszer Vlogger Kids). A nyomtatott anyagok 2023 nyarán készültek el és szeptembertől kerültek ki az érintett patikákba, emellett elektronikusan is elérhetők az MGYK honlapján, ahonnan minden gyógyszertár számára szabadon felhasználhatók. Az MGYK közösségi média felületein (Fb, YouTube) a SZEBB-program logója alatt újabb és újabb posztok és videók követhetők az érdeklődők számára folyamatosan.

A program részeként jelent meg a SZEBB-protokoll. Ez egy szakmai kiadvány, amely abban segíti a gyógyszerészeket, hogy minél hatékonyabban ismerjék fel a leggyakrabban előforduló GYP-ket a hétköznapokban.

A SZEBB-program országos szintű sajtó és média kampánnyal indult el, amely a gyógyszeralkalmazás komplexitására hívja fel a figyelmet társadalmi kommunikációjában. Emellett a gyógyszerészi tanácsadás fejlődését is célul tűzte ki, így tartalma szakmai továbbképző előadásokban is megjelenik. A SZEBB-protokoll fontos kiegészítő eleme a gyógyszerbiztonsági ellenőrzés hivatalos egészségügyi szakmai irányelvének, amely megújítás alatt áll (Belügyminisztérium).

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)

Opcionális: maximum 10 slide terjedelmű PowerPoint (.ppt) prezentáció