Támogató étrend – információk daganatos betegeknek

2023

Pályázat címe

Támogató étrend - információk daganatos betegeknek

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Amikor valaki egy daganatos betegség diagnózisával szembesül, rendkívül nehéz helyzetbe kerül. Vizsgálatok követik egymást, műtétekről,
kezelésekről kell dönteni, miközben legtöbbször talán nem is érti a beteg, hogy mi történik. Ebben a nehéz helyzetben a betegeknek és a
hozzátartozóknak is szükségük van megfelelő̋támogatásra, ami leveszi a tehetetlenség terhét, segít megőrizni egy olyan életminőséget, ami
megkönnyíti a mindennapokat, segíti a kezeléseket, és javítja a túlélés esélyét úgy, hogy közben nem okoz károkat.
Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a megfelelő életmódnak rendkívül fontos szerepe van a betegek gyógyulásában és jó életminőségükben.
Ennek szerves része az egészséges, állapotnak megfelelő táplálkozás is. A táplálkozásnak fontos szerepe van a kezelések hatékonyságában, az
életminőség és a jó fizikai állapot megtartásában, valamint a túlélésben is.

Manapság az interneten szinte szó szerint ömlik ránk az információ, táplálkozás és életmód témájában pedig különösen sok ellentmondásos, téves, hamis dologgal találkozhat az ember. Ez daganatos betegek esetén különösen káros, hiszen egy olyan betegcsoportról van szó, akik könnyen csapdába ejthetők, ha az egészségükről van szó. Éppen ezért készítettük el a tamogatoetrend.hu weboldalunkat. Célunk olyan, minden szempontból megfelelő, szakmailag hiteles információkat adni a daganatos betegek és hozzátartozóik kezébe, kijavítani a gyakori téves információkat, ezzel együtt megfelelően edukálni a betegeket, így segítve az eredményes kezelést, hiszen az állapotnak és a kezeléseknek megfelelő táplálkozás amellett, hogy javíthatja a terápiákra adott reakciókat és csökkentheti a kórházban töltött időt, nagyban javítja az életminőséget, csökkentheti vagy megelőzheti a kezelések mellékhatásait, fokozza az erőnlétet, csökkenti a szorongást, ez később segít az egészség megőrzésében, így csökkentve a betegség kiújulásának esélyét, illetve más kísérőbetegségek kialakulását.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Daganatos betegek, és hozzátartozóik. Gyakori probléma, hogy a betegek, mint legegyszerűbben elérhető területhez, a táplálkozáshoz nyúlnak hozzá, hogy tegyenek valamit a gyógyulásuk érdekében. Ilyenkor sok esetben étrendkiegészítőkhöz, állítólagos daganatellenes diétákhoz nyúlnak. Ezek pedig jobb esetben semleges, vagy placebó hatással bírnak, rosszabb esetben azonban súlyos következményeik lehetnek. Sajnos nagyon sok ilyen esettel találkozunk táplálásterápiás programunkban. Éppen ezért weboldalunk célcsoportja a diagnózist követő időszakban lévő betegek, akik fogékonyak az információkra.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Alapítványunk 2020 óta működteti táplálásterápiás programját, ami megfelel az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) 2021-ben kiadott ajánlásának. Az ajánlás szerint rendszeres táplálkozási szűrés és táplálkozási támogatás ajánlott minden daganatellenes kezelésben részesülő betegnél és azoknál, akiknek várható túlélése néhány hónapnál hosszabb. Weboldalunkat is ennek megfelelően alakítottuk ki. Fontos, hogy az információ ne plusz teher legyen a beteg számára, aminek meg kell felelnie, hanem olyan segítség, ami könnyedén alkalmazható a mindennapokban. Táplálásterápiás programunk, kiadványaink és Támogató Étrend weboldalunk szakmai vezetője Rákos-Zichyné Brjeska Mónika dietetikus, több éves tapasztalattal rendelkezik daganatos betegek kezelésében. Folyamatosan érkeznek programunkba betegek kórházi ajánlással.

Igyekeztünk egy olyan weboldalt (a belőle készült füzet nyomtatás alatt van) összeállítani, ahol minden beteg és hozzátartozó megtalálja a kérdéseire a választ, ahol olyan információkat kapnak, amik segítenek egy jó, egészséget támogató irányba indulni.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)