SZEMÉLYRE SZABOTT, AUTOMATIZÁLT ÉTREND ÉS ÉLETMÓD-TÁMOGATÁS

2023

Pályázat címe

SZEMÉLYRE SZABOTT, AUTOMATIZÁLT ÉTREND ÉS ÉLETMÓD-TÁMOGATÁS

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A projekt több egészségügyi területet is érint, de leginkább az elhízásra, a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra és a vesebetegségekre fókuszál.

Az elhízás egy globális probléma, mely veszélyes lehet az egészségre, és számos egészségügyi problémához vezethet. Az elhízás növeli a szívbetegségek, például a szívizomgyengeség, a szívroham és a stroke kockázatát. Az elhízás miatt a szervezetben magasabb a vérnyomás és a koleszterinszint, ami hosszú távon károsíthatja az érrendszert is. Ezenkívül az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fő kockázati tényezője és növeli a bizonyos ráktípusok kockázatát. Az elhízás megelőzése és kezelése kulcsfontosságú az egészség megőrzése szempontjából. Az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és az életmódváltás segíthetnek az elhízás megelőzésében és a súlycsökkentésben. Fontos az egészséges testsúly fenntartása és a kockázati tényezők, például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelése is.

Az elhízás ronthatja a vesék működését is. A vesebetegség előrehaladása és súlyosbodása esetén a vesék funkcionális képessége csökkenhet, ami veseelégtelenséghez vezethet. Ez a helyzet azt jelenti, hogy a vesék nem képesek hatékonyan eltávolítani a felesleges méreganyagokat a szervezetből. A vesék szoros kapcsolatban vannak a vérnyomás szabályozásával is. A vesebetegség károsíthatja a vesék ereit és szöveteit, növelve ezzel a vérnyomást. Ugyanakkor a magas vérnyomás is hozzájárulhat a vesebetegség progressziójához. A magyar háziorvosok morbiditási jelentései alapján a magasvérnyomás-betegség tízezer lakosra jutó száma az elmúlt 20 évben a 19 évesek és annál idősebbek körében 80%-kal nőtt. Populációs szinten a hipertónia kétségkívül a halálozás és a rokkantsághoz vezető szív- és érrendszeri betegségek legjelentősebb kockázati tényezője.Fontos megjegyezni, hogy a vesebetegség korai felismerése és kezelése segíthet csökkenteni ezeket a veszélyeket. Rendszeres egészségügyi ellenőrzések és a kockázati tényezők figyelembevétele fontos a vesebetegségek időben történő diagnózisához és kezeléséhez.

A fent felsorolt problémák mindegyike hatékonyan kezelhető lenne étrendi beavatkozásokkal. A dietetikusok által megtervezett, és egyénre szabott táplálkozásterápia a prevenció minden szintjén igazolt előnyökkel jár, és emellett egészség-gazdasági haszna is egyértelmű. Ugyanakkor az alapellátásban nincsenek, vagy csak nagyon alacsony számban elérhetők regisztrált dietetikus szakemberek ezért sokan nem kapnak megfelelő tanácsadást az egészséges táplálkozással kapcsolatban. A digitális fejlődés pedig nem csak a hiteles információk elérhetőségét tették lehetővé, hanem a nem megbízható, tévhiteken alapuló információk áramlását is, melyek útvesztőiben a laikusok sok esetben elvesznek, rosszabb esetben álszakértőkhöz fordulnak, ezzel kockáztatva állapotuk romlását.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A projektünk több célcsoportot céloz meg, egyrészt az egészségtudatos, primer prevencióban résztvevő populációt, másrészt a krónikus betegeket (elhízottak, cukorbetegek, magas vérnyomással rendelkezők, vesebetegek).

A primer prevenció társadalmi szinten fontos, mivel az egészséges életmódra és a betegségek megelőzésére való összpontosítás hozzájárul a társadalom egészségének javításához és az egészségügyi rendszer fenntarthatóságához.

Ezen kívül az X és Y és Z generáció tagjait is szerettük volna megcélozni, mert potenciálisan ők azok, akik folyamatosan online forrásokból szerzik be az egészségükkel kapcsolatos információkat. Nekik szeretnénk hiteles és ellenőrzött tartalmakat eljuttatni.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Projektünk célja volt, hogy a megjelölt célcsoportokat hiteles, és szakemberek által validált információkkal lássuk el. Ehhez egy ALSAD nevű mobil applikációt hoztunk létre, amely automatizált, személyre szabott tanácsokat ad mesterséges intelligencia (AI) algoritmus segítségével.

Az ALSAD egyedileg testreszabott életmód-ajánlásokat, és edukációs tartalmakat javasolt a résztvevőknek, amelyek a ma legjobbnak tartott gyakorlati protokollokon és tartalmakon alapulnak. Az algoritmus a felhasználó személyes, folyamatos monitorozásán alapul, melynek fő alapadatai a felhasználó egészségügyi adatai, a felhasználó személyes preferenciái és lehetőségei, fizikai aktivitása. Így az ALSAD segítségével a résztvevők képesek voltak egy megfelelőbb életmódot folytatni.

Fontos volt, hogy a betegségcsökkentő tényezőket csoportosítsuk, rendszerezzük, és az érintetteket ennek megfelelően tájékoztattuk a hasznos információkkal. Az ilyen módon kommunikált on-line betegtájékoztatás egyébként hiányzik a mai egészségügyből. Az érintettek személyre szabott terápia-kiegészítéshez jutottak, így kimondható, hogy az ALSAD a fent említett problémahalmazra kínált megoldást.

A résztvevőknek az edukációs tartalmak megtekintésén kívül, lehetőségük volt mintaétrendek közül választani. 2300 db dietetikusok által tervezett és validált étrendet követhettek, melyek elérése az applikáción keresztül valósult meg számukra, az egyéni szükségleteikre szabva. Az általuk naplózott paramétereket dietetikusok ellenőrizték, szükség esetén pedig tanácsokkal látták el a résztvevőket.

A folyamatos monitorozás, és a megvalósuló online kommunikáció pozitív változásokat eredményezett a vitális paraméterekben, valamint a testtömeg változásában is.

Az ALSAD nagy előrelépést mutat, mely nemcsak az emberekkel való kommunikációs portfóliót bővíti, hanem személyre szabott, hiteles edukációt támogat akár a sikeres gyógyulás eléréséhez. Hiszünk benne, és tapasztaljuk is, hogy a személyre szabott életmódtanácsadás eredményeképpen a javuló betegedukáció, az egészséges étrend és a tudatos testmozgás kialakításának együttese fenntartható módon segít a krónikus egészségügyi problémák, illetve népegészségügyi kockázatnak számító életviteli problémák hatásainak csökkentésében. Eddigi felhasználóink visszajelzései alapján kijelenthetjük, hogy ők lelki könnyebbségként élték meg azt, hogy nem kellett a stresszes számításokat elvégezniük étrendjükkel kapcsolatban, és az ALSAD-ból hasznos ismertetők segítették őket, hogy jobban megértsék állapotukat. Ráadásul külön motiváló volt számukra, hogy a rendszer díjazta sikereiket egy naponta megszerezhető elektronikus kitűzővel.

A kimutatásaink és tapasztalataink alapján az idősebb, 40-50 év feletti korosztályt tudjuk jelenleg megszólítani. Célunk a fiatal korosztályt is elérni, s digitális megoldásunkkal bővíteni a tudatos életmódot élők körét.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)