Skindex.hu – laikus kampánysorozat és tájékoztató weboldal a bőrünk egészségéért.

2023

Pályázat címe

Skindex.hu - laikus kampánysorozat és tájékoztató weboldal a bőrünk egészségéért.

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A modern gyógyászatban mára alapvetés: a tájékozott beteg egyenlő a gyógyulása mellett elkötelezett és az orvossal együttműködő beteggel. A praktizáló bőrgyógyászok számára időnként megoldhatatlan feladat azonban a változatos forrásokból tájékozódó pácienseknél felgyűlt tévhitek, félreértések eloszlatása, valamint a gyorsan fejlődő terápiás lehetőségek és a mindenki számára elérhető prevenciós megoldások ismertetése. Ezt a küldetést vállalta magára a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT), amikor számos – népegészségügyi szempontból is jelentőséggel bíró – bőrbetegség témájában, illetve prevenciós célok mentén országos érzékenyítő kampánysorozatot indított és új laikus tájékoztató weboldalt hozott létre. Az MDT folyamatosan bővülő ismeretterjesztő és betegséginformációs oldala a skindex.hu  tájékoztat a legtöbb embert érintő és érdeklő dermatológiai betegségekről, megelőzésükről és a hozzájuk kapcsolódó területekről:

  • melanoma
  • fényvédelem
  • nem melanoma típusú bőrrákok (NMSC)
  • pikkelysömör
  • atópiás dermatitisz
  • szexuális úton terjedő betegségek (STD)

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A bőrbetegségek amellett, hogy nagyon sok embert érintenek, azonnal látható, sokszor kellemetlen, és az érintettekben rejtőzködést, szégyenérzetet kiváltó tünetekkel jelentkezhetnek. A felkészült bőrgyógyász azonnali felkeresése lenne ilyenkor a kézenfekvő megoldás. De a közösségi médiában és az interneten fellelhető szinte végtelen mennyiségű egészségügyi és „gyógyászati tanács” elolvasása után az érintett emberek könnyen abba a hibába esnek, hogy megalapozatlan információk alapján keresnek gyógymódot.
Ugyancsak gyakori, hogy az időnként túlterhelt egészségügyi ellátórendszerben túl lassan jutnak el a megoldást nyújtó szakemberekhez, és úgy érzik, nincs hatékony válasz a problémáikra. Ez olyan csalódottságot okozhat, amely később csökkenti a beteg hajlandóságát a megalapozottan megbízható terápiák elkezdésére is.
Az MDT célzott marketing-kommunikációs kampányokkal igyekszik elérni a leggyakoribb, gyakran erősen stigmatizáló bőrbetegségekkel élőket, családjukat, sőt a szélesebb közvéleményt, hogy a skindex.hu közismert és az érintettek számára hosszú távon is elsődleges tudásbázis lehessen.
Ezzel nemcsak a magyar társadalom bőrbetegségekkel kapcsolatos tudásának bővítése és a korszerű gyógyászati megoldások megismertetése a cél, hanem az érintettek életminőségének javítása, valamint a diagnózisig, majd a gyógyulásig vagy a tünetek enyhítéséig tartó út rövidítése is.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

A modern gyógyászatban mára alapvetés: a tájékozott beteg egyenlő a gyógyulása mellett elkötelezett és az orvossal együttműködő beteggel. A praktizáló bőrgyógyászok számára időnként megoldhatatlan feladat azonban a változatos forrásokból tájékozódó pácienseknél felgyűlt tévhitek, félreértések eloszlatása, valamint a gyorsan fejlődő terápiás lehetőségek és a mindenki számára elérhető prevenciós megoldások ismertetése. Ezt a küldetést vállalta magára a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT), amikor új laikus tájékoztató oldalt indított skindex.hu címen, illetve folyamatos laikus kommunikációs kampányokkal irányítja a figyelmet a legyakoribb bőrbetetegségekre, azok megelőzésére, felismerésére és kezelésére.

A magyar bőrgyógyászok szakmai közösségeként működő MDT régóta fontos feladatának tekinti a bőrbetegséggel élők, a hozzátartozóik és a szélesebb közvélemény tájékoztatását. Az elmúlt évtizedek komoly fejlődést hoztak a bőrbetegségek gyógyászatában. Az eszközöket és terápiás módszereket tekintve szintén nagyot változott a sok embert érintő, akár népbetegségnek tekinthető problémákkal kapcsolatos szakmai szemlélet is. Ennek része, hogy az orvosok felismerték: a megfelelően tájékozott betegek többet tehetnek a saját egészségükért, és segítik az orvosi munkát is. A skindex.hu tehát éppen ennek érdekében, a tájékozott betegek számának növeléséért készült el. Széles körben ismert tény, hogy a tájékozott páciens sokat tehet a terápia sikeréért. Ma már szinte természetes, hogy a betegek nagy része szeretne szerepet vállalni a saját kezelésében, és nem passzívan »elszenvedni« az orvos utasításait.

A skindex.hu és a hozzá kapcsolódó egész éven át tartó laikus kampánysorozat elindításának elsődleges szempontja az volt, hogy a leggyakoribb bőrbetegségek, a gyulladásos és daganatos bőrelváltozások okairól, felismeréséről és terápiás lehetőségeiről közérthető, könnyen befogadható, szakmailag mégis hiteles és korszerű tartalmi bázis szülessen. A skindex.hu esetében az orvosszakmai közösség elvárása volt az is, hogy az online felület orientálja az olvasókat a hazai bőrgyógyászat leginkább felkészült szakmai centrumai felé, ahol napjainkban a legkorszerűbb terápiás megoldások várják a melanomával vagy éppen a pikkelysömörrel élő pácienseket.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)