Rajtad is múlik! Képzett beteg edukációs program és online akadémia

2023

Pályázat címe

Rajtad is múlik! Képzett beteg edukációs program és online akadémia

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Szervátültetés után egy új élet kezdődik el, amelyet meg kell tanulni. Életmentő gyógyszereket kell pontosan szedni egy életen át, mégis sok a hiányos ismeret a passzív életmód. A késői vesekilökődés közel harmada non-dherencia miatt van. A rendszeres testmozgás akár harmadával is javítja a beültetett szerv élettartamát.

Saját felmérésünk eredménye: A szervátültetés előtt 45%, míg utána is csak a 64% értékelte az orvostól kapott információt elegendőnek

A feltett kérdésekre kapott információkkal 78% volt teljesen elégedett vagy elégedett

Saját gyógyszereik szedését (mire szedi, hogyan kell szedni) csak 51% értékelte teljesen bizonyosra.

Információikat a kezelőorvos után azonos arányban az asszisztenstől vagy betegtárstól illetve sokan online szerzik be.

A testmozgást 100% nagyon fontosnak vagy fontosnak tartja, de csak 48% végez hetente legalább 3x> 30 perc fizikai aktivitást

Célunk: Hiteles, ellenőrzött információk és információs források eljuttatása, a közösségi információs veszélyekre való felhívás. Minden egy éven belüli szervátültetett és hozzátartozója megkapja és megértse a szükséges információkat, legyen motivált arra, hogy aktív, önmagáért és társaiért tenni akaró életet éljen.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Szervátültetésre várók, szervátültetettek és hozzátartozóik kiscsoportos  hétvégi képzése bentlakással

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Péntek: ismerkedés, a hétvége céljainak kidolgozása kiscsoportokban, Szövetség működésének bemutatása

Szombat:Orvosi blokk: szakmai információk beteg nyelven, orvos – beteg fórum

Életmód blokk: a helyes táplálkozás, dietetikus szakatanácsok, életmód csoport létrehozása

Mozgás és sport: a rendszeres mozgás életéveket jelenthet. Megfoghatóvá tesszük az edzettség fogalmát, konkrét útmutatást adunk és gyakorlatokat mutatunk be. Szövetség által nyújtott sportolási lehetőségek bemutatása. Táncterápia megismertetése.

Vasárnap:Lelki egészség blokk: pszichológus és családterapeuta ad segítséget a leggyakoribb problémák leküzdéséhez.

Záró blokk: A kitűzött célok elérésének kiértékelése, egyéni fogadalmak és példák, hogy ki és min fog változtatni, kérdőíves felmérés a résztvevők egészség értéséről, életmódjáról, az előadók és a program értékelése. Minden résztvevő Képzett Beteg oklevelet kap. A három nap alatt rengeteg fénykép készül, amelyekből egy kisfilmet vetítünk le mindarról, ami velük, velünk történt, erősítve az egymást segítő közösséget és a motiváltságot.

Eredmények:

2015 óta 1000 + résztvevője volt

A résztvevők 85 %-a teljesen elégedett, 15 % elégedett volt a Képzett Beteg programmal (4 vagy 5 pont) -kérdőíves felmérés

A program résztvevői az orvosok szerint motiváltak, többen elkezdtek mozogni, sportolni, kevesebb gondozást igényelnek és javult az adherenciájuk.

A COVID alatt anyagainkat online formában is elérhetővé tettük a weboldalunkon, így a program  Online Akadémiaként is működik.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)

Opcionális: maximum 10 slide terjedelmű PowerPoint (.ppt) prezentáció