Minőségi élet sztómával – lehetséges

2023

Pályázat címe

Minőségi élet sztómával - lehetséges

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Hazánkban kb. 15000 sztómaviselő él. Évente kb. 3-4000 sztómaképző műtétet végeznek. Ezek hatalmas számok ahhoz, hogy ne foglalkozzunk ezekkel a betegekkel.
A sztóma és a sztómás élet még ma is tabu Magyarországon. Az információk hiánya rendkívüli károkat okozhat. A betegek élete alapjában változik meg, ami már önmagában hatalmas megterhelés lelkileg. Ha ebben a helyzetben csak további problémákkal szembesül, nem kap megoldásokat, nem jut megfelelő információkhoz, segítséghez, az életminőség rohamosan romlani fog. Gyakran találkozom betegekkel, akik már hónapok vagy akár évek óta nem mozdulnak ki a lakásukból. Ez elfogadhatatlan. Ami még szomorúbbá teszi a helyzetet, hogy az esetek nagy részében a probléma egészen egyszerűen megoldható lenne.

A katinover.hu weboldal elindításával az volt a célom, hogy a betegek hiteles, szakmailag megfelelő információkhoz jussanak. Tudják, hogy joguk van kiállni magukért. Hiszen a sztóma maga nem betegség, ez egy állapot, amivel ha megtalálja a számára legjobb eszközöket, megtanulja megfelelően ápolni, tudja, hogy mit hogyan lehet vagy nem lehet, ugyanolyan gondtalan, boldog életet lehet élni.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A weboldallal minden sztómásnak szeretnék segíteni, akinek kérdése van, bizonytalan, vagy nem kap segítséget. És minden sztómaműtét előtt állónak, aki szeretne felkészülni a megváltozott állapotra, hiszen amire készülünk, amit ismerünk, amiről tudunk, az már nem annyira ijesztő.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Egyetemi diplomás ápoló, aneszteziológus szakasszisztens és sztómaterápiás nővér. 1992 óta foglalkozm sztómaterápiával. Pályám kezdetén lehetőségem nyílt az ápolás egy akkor még viszonylag új területének megismerésére, amikor is Magyarországon először elérhetővé váltak az új, modern sztómaterápiás segédeszközök a sztómaviselők ellátására. Ez számomra nagy kihívást, és lehetőséget jelentett, és jelent ma is: egy megváltozott testképpel rendelkező Embert visszavezetni a társadalomba, hogy annak teljesértékű tagja lehessen. A weboldal célja is ez. Segíteni, hogy ezzel az állapottal együtt is boldog, minőségi életet élhessenek a családjuk körében.

 

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)