Millió lépés az iskoládért Egészségprogram

2023

Pályázat címe

Millió lépés az iskoládért gészség program

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A rendszeres mozgás hiánya korai halálozáshoz és számos krónikus betegséghez vezethet.

Három magyar felnőtt lakosból  kettő túlsúlyos, egy hypertoniás. Minden második haláleset szív- és érrendszeri eredetű. A hlálesetek közel tizede a mozgás hiányára vezethető vissza.

A gyakorlatilag soha nem sportolók aránya hazánkban eléri az 59 százalékot, amivel Európában a sereghajtók között vagyunk. Az elhízott és túlsúlyos tanulók aránya is egyre nő: három év alatt 26 százalékról 30 százalékra emelkedett, minden 4. hétéves gyerek elhízott.

 

 

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Általános és középiskolák tanulói, szülők, nagyszülők, volt diákok, szimpatizánsok.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

A Millió lépés mobilapplikáció 60-féle mozgásformát képes átalakítani lépésszámokká, így a napi fizikai aktivitást egységesen, lépésszámokban láthtó.

Az app ingyenesen letölthető. Minden nap egy „Tudtad-e?” üzenetet jelenik meg az appban a mozgás fontosságáról, az egészség ismeretek a szív-és érrendszerről,(pl. hogyan ismerd föl a sztrókot, infarktust)  illetve a szervátültetésről.

Virtuálisan bejárhatjuk az Országos Kékkör útvonalát,megismerve a legszebb hazai látnivalókat.

Minden héten más-más ismert sportoló, művész, híres ember vagy szervátültetett inspirál a mozgásra.

A megtett lépésszámokkal a Millió lépés az iskoládért 11 hetes versenyében általános vagy középiskolát lehet kiválasztani és támogatni. Az iskolák között az Aktív Magyarország program felajánlásaként 100 x 1 millió forint sporteszköz-támogatás kerül kisorsolásra. Ahányszor teljesíti az iskola virtuálisan az Országos Kékkört (2583 km), annyiszoros a nyerési esélye a sorsoláson. Minden iskola csak egyszer nyerhet!

Tavasszal több, mint 200.000 embert ösztönöztünk aktív mozgásra, akik 11 hét alatt összesen 55 milliárd lépést tettek meg és a rendszeres mozgás mellett még számos fontos ismeretre is szert tehettek. Az őszi  11 hetes fordulóban jelenleg 340.000 + fő gyűjti a lépéseket december 10-ig.

Kommunikáció:FB, Insta, TikTok kampány

A MillióLépés alkalmazás innen tölthető le: Google Play App Store

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)