Legfőbb érték az egészség

2023

Pályázat címe

Legfőbb érték az egészség

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma!

30 éve magángyógyszerészként dolgozok Berettyóújfaluban a Szentmártoni városrészen a Szent Márton Patikában. Felfigyeltem arra, hogy bizonyos betegség típusok megnövekedtek és ráadásul egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Ezt a megfigyelést a statisztikai adatok is megerősítik. Ezt ma civilizációs ártalmaknak is nevezik. A kényelem ára /pl. 2 típusú cukorbetegség egyre fiatalabb korban jelenik meg,/régen ezt időskori cukorbetegségnek neveztük/ ételintolerancia, glükóz, laktóz érzékenység, autoimmunbetegségek és még sorolhatnám. / Egyre nagyobb tömegeket érint, és ma már tudjuk, hogy ez összefüggésbe van az életmódúnkkal, környezeti ártalmakkal a táplálkozásúnkkal.

Mivel mindig is fontosnak tartottam a prevenciót, a megelőzést ennek egyik könnyen elérhető és hatékony formája a rendszeres szűrés. A technika fejlődéséve elértük azt, hogy nagyon jó minőségű vizelet, nyál és száraz vértesztek vannak a piacon, amelyek otthoni körülmények között elvégezhetők. Gondolok itt arra, hogy 36 évvel ezelőtt/ mikor én terhes lettem az idősebb lányommal még a terhesség megállapítása csak központi laboratóriumba tudták elvégezni.

 

Ma már számtalan teszt áll a rendelkezésünkre. Ezt már mindenki tudja. De folyamatosan újabb tesztek jelennek meg, amelyekkel a különböző betegségeket, vagy hiány állapotokat időben ki tudjuk szűrin és a megfelelő szakemberhez irányítani az egyént/pl. D-vitamin teszt, Hemoglobin A1c, zsírsavteszt , glükózteszt, stb.

„HbA1c Test

Gondoskodjon ma jövőbeni egészségéről!

A tudás hatalom. Figyeljen oda az egészségi állapotára, hogy kiderüljön, fenntartható-e a jelenlegi életmódja, vagy már most lépéseket kell tennie a tartós egészség megőrzése érdekében. Meghatározzuk hosszabb távú vércukorszintjét az étrendje és a szokásai tükrében, illetve segítünk, hogy a jövőben jó legyen a közérzete.

 

 Fontosnak tartom a lakosság figyelmét felhívni és tájékoztatni az időnkénti szűrések fontosságáról, előadások formájában.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A projekt által megcélzott célcsoportok

Mivel egyre nagyobb egészségügyi problémák mutatkoznak a fiataloknál ezért elsősorban

-fiatalok 

-fiatal felnőttek

-kitűntetett  figyelmet fordítva a mozgáskorlátozottakra és a fogyatékossággal élőkre és az

-idősebb korosztályt, célzom meg a prevenciós programommal.

Ők azok, akiknek nincs ismeretük arról,

-hogy mit egyenek, hogy egészségesek maradjanak,

– hogy miért szükséges, hogy többet mozogjanak.

A cél érdekében a patikából ki kell mozdulni a célcsoportoknak  beszélni kell a helyes  táplálkozásról , az egészséges életmódról, előadás tartása a szűrések fontosságáról.

Az a tapasztalatom, hogy a leghatékonyabb a face-to-face „szemtől-szembe” beszélgetés mert akkor konkrétan tudunk segíteni.

De az előadások is jók mert ha valakinek kérdése van akkor azt meg tudjuk beszélni.

Az idősebb korosztályt inkább arra inspirálom /itt is szoktam a szűrések fontosságáról beszélni, /hogy egészségesen főzzenek magyar alap élelmiszerekből, hogy a gyermekeiket minél jobb bel tartalmú, vegyszermentes és adalékanyag mentesen táplálják. Fejlődésükhöz rettentően fontos az egészséges táplálkozás.

Főleg az idősebb korosztálynak szoktam a fermentálás fontosságáról beszélni mivel nekik még emlékképeik vannak a régmúltról és/ nyugdíjasként több idejük van/ a kenyérsütést feltudják eleveníteni és át tudják adni a fiatalabb nemzedéknek Hiszen ez mindig is így volt anya tanította a lányát kenyeret sütni és mikor férjhez ment kovász adott útravalónak. Nagyon sok előadáson vagyok túl. Az őseink által kovászolt kenyér előnyeit szoktam elmondani és az érdeklődőket megtanítom kovászolni. Ezt a vonalat is szeretném tovább folytatni a pályázat segítségével.

 

 

 

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

A projekt szakmai összefoglalója:

A pályázat szakmai háttere:

„LEGFŐBB ÉRTÉK AZ EGÉSZSÉG”

Ebben szeretnék mindenkinek segíteni, aki fontosnak tartja az egészségét, érdeklődik, hogyan is tudja a mostani világunkban ezt megtartani.

Dr. Borsos Gizella vagyok, több mint 20 éve életmódot váltottam. Nem könnyű ez a döntés senkinek. Nehéz a megszokott mindennapi rutint átalakítani és egy új szokásrendszer kialakítani maga körül pl: tudatosan időnként igénybe venni a jelenleg elérhető modern  száraz vérteszt alapú szűréseket amik időben jeleznek ha valamilyen probléma van a szervezetünkben ha még tünetek nem is tapasztalunk.

Mi motivál engem, hogy másoknak segítsége az életmódváltásában? 20 év alatt, nem csak elméleti tudásom gyarapodott, ha nem gyakorlati tapasztalatokat is szereztem és ezt a megtapasztalt ismeretet adom át a környezetembe élő érdeklődő embereknek és ma már megyei és országos szinten is kapok felkéréseket az egészség megőrzésének a népszerűsítésére, az életmódváltás gyakorlati megvalósításának a segítésére.

A munkám során /gyógyszerészként dolgozok a mai napig/ nap mint nap szembesülök a helyi közösségek életminőségével, a lakosság egészségügyi helyzetével.

 

Címszavakban felsorolom a fontosnak tartott, életmód- váltással kapcsolatos gondolataimat:

ÚJ SZOKÁSOK KIALAKITÁSA: Ami eleinte megterhelő lehet / de csak szervezés és egy kis odafigyelés kérdése/

– Máshogyan kell bevásárolni.

-Otthon alapanyagokból kell főzni az/ előkészített élelmiszereket mellőzni kellene,

-Hogyan, válasszunk egészséges élelmiszereket a boltokba,

-Mit árul el az élelmiszerek csomagolása.

-A mindennapi kovászos kenyerünket mi nekünk kell elkészíteni.

-Vegyszermentes élelmiszer alapanyagok megtermelése, beszerzése a kistermelőktől

Egy talpalatnyi föld aranyat ér. /Én gazdálkodok, fólia sátorban is . /

-Friss zöldségek fogyasztásának a fontossága/Amit a Nap érlel meg. /

-Minőségi alapanyagokból, egészséges ételt kell készíteni / ebben segít nekem a diétás szakács és élelmezésvezetői végzettségem/

Fontosnak tartom a fermentált ételek készítését a mindennapi kenyerünk kovászolását

Nagy Nobel díjas tudósunkat szeretném idézni

Szent- Györgyi Albert:

„Kevés döntéssel tudjuk olyan közvetlenül befolyásolni az egészségünket, mint azzal, hogy milyen élelmiszereket választunk és fogyasztunk”

Következő előadásokat tartom fontosnak:

1.” Fenntartható egészség”

2.Mindennapi kenyerünk elkészítése kovászolással,

Milyen egészségügyi előnyei vannak a kovászos kenyérnek.

  1. Egészséges életmód, szűrések fontossága.

4.” Maradjunk szépkorban is egészségesek”

  1. Permakultura -mikrobiom összefüggései.

    /Pre-Pro biotikumok fontossága

„ A halál a belekben lakozik „/

  1. Gyógynövényekkel és fűszernövényekkel az egészségért. /Fűben, fában orvosság /
  2. Stressz és a megküzdési stratégiák.

 

 

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)