Komplex IBD betegedukációs program

2023

Pályázat címe

Komplex IBD betegedukációs program

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A gyulladásos bélbetegség (IBD- Inflammatory Bowel Disease), a bélrendszer krónikus gyulladásával járó Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) összefoglaló neve. A diagnózis felállítása sokszor csúszik, akár fél év – egy év is eltelik, mire a beteg kezelése elkezdődik.
A projektnek kettős célja volt: a még nem diagnosztizált betegek figyelmének felkeltése, hogy az IBD milyen tünetekkel jár és mikor kell orvoshoz fordulni. A másik célja pedig a már kezelt IBD betegek tájékoztatása, hogy milyen terápiás lehetőségek vannak hazánkban, hol találhatóak azok a centrumok, ahol a legmodernebb terápiás lehetőségek érhetőek el.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Még nem diagnosztizált IBD betegek, az IBD betegek, hozzátartozóik, családtagjaik.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Az MCCBE mindig fontosnak tartotta, hogy a honlapján a betegek számára hasznos, validált információt osszon meg. Hazánkban a modern biológiai terápiák alkalmazása folyamatos fejlődésen megy keresztül. A finanszírozási protokoll valamint az IBD centrumok elérhetősége csak a laikusok számára nehezen értelmezhető jogszabályokban volt hozzáférhető. A betegek visszajelzései alapján ez egy egyértelmű hiány volt, így erre reagálva célként tűztük ki, hogy legyen egy olyan összefoglaló oldal, ami a betegúttal foglalkozik, bemutatja a terápiás lehetőségeket és edukációs videókkal teszi könnyebbé a betegség megértését, elfogadását.

Többhónapos közös munka eredményeként 2022. decemberében tudtuk az információs oldalt publikálni. Kommunikációs tervet készítettünk és ennek mentén kihasználva az online tér előnyeit nagy sikerrel hívtuk fel a betegségre a figyelmet. A saját weboldal, Facebook, Instagram oldalon történő információ átadás mellett kereső- és képes kampányt futtattunk két hónapig, amelynek eredményeként többezren tekintették meg az új oldalunkat és olyan diagnosztizált betegek találtak meg minket, akik eddig nem tudtak az egyesület létezéséről.

Az edukációs videókat 2023. márciusban tettük közzé és egy erős Facebook és YouTube hirdetési kampánnyal közel százezres megtekintést tudtunk elérni, valamint a weboldal nagyságrendileg kétszeresére nőtt.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)

Opcionális: maximum 10 slide terjedelmű PowerPoint (.ppt) prezentáció