Felbontott tabuk: mensi box

2023

Pályázat címe

Felbontott tabuk: mensi box

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A “Mensi box” projekt egy olyan kezdeményezés, amely az első menstruációra való felkészülés és a nővé válás támogatását célozza meg. Ez a projekt egy sor egészségügyi problémára kínál megoldást, különösen a fiatal lányok egészségére és jólétére összpontosítva. Az alábbiakban néhány egészségügyi probléma, amelyet a “Mensi box” projekt érint:

  1. Menstruációs egészség és tájékoztatás: A fiatal lányoknak gyakran kevés ismeretük van a menstruációról és annak egészségi vonatkozásairól. A projekt segít abban, hogy jobban megértsék a menstruációs ciklust, és tanácsot adjon a menstruációs egészség megőrzéséhez.
  2. Mentális egészség: Az első menstruációval járó élmények sokszor lehetnek stresszesek és zavaróak a fiatal lányok számára. A projekt lehetőséget kínál a mentális egészség támogatására, és segít a fiataloknak megbirkózni az ezzel járó érzelmekkel.
  3. Egészséges életmód és higiénia: Az egészséges női életmódhoz és higiéniai szokásokhoz való hozzáférés fontos a női egészség megőrzése érdekében. A “Mensi box” hasznos információkat és termékeket tartalmaz, amik segítenek ebben a fiatal lányoknak.
  4. Önbizalom: A projekt lehetőséget teremt az önbizalom fejlesztésére a fiatal lányok körében, segítve őket abban, hogy pozitívabban éljék meg ezt az életszakaszt.
  5. Elérhetőség és esélyegyenlőség: Fontos, hogy az ilyen típusú információk és eszközök mindenki számára elérhetőek legyenek, függetlenül a társadalmi helyzetüktől. A projekt hozzájárulhat az esélyegyenlőség megteremtéséhez a nők és lányok között.

Összességében a “Mensi box” projekt olyan egészségügyi problémákat céloz meg, amelyek a fiatal nők egészségét és jólétét érintik, és arra törekszik, hogy edukációval és támogatással segítse őket az első menstruációval járó kihívások leküzdésében és az egészséges nővé válásban.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

  • Fiatal lányok: A projekt elsődleges célcsoportja a fiatal, 10-18 év körüli lányok, akik először tapasztalják meg a menstruációt és az ezzel járó változásokat. Az edukációs és támogató anyagok, valamint a projekt által nyújtott eszközök segítenek nekik az első menstruációra való felkészülésben és az ehhez kapcsolódó kérdések megválaszolásában.
  • Szülők és gondviselők: A szülők és gondviselők is fontos célcsoportot képeznek, mivel ők gyakran játszanak kulcsfontosságú szerepet a fiatal lányok menstruációs egészségének és tájékoztatásának támogatásában. A projekt lehetőséget teremt az információk megosztására és az empátia fejlesztésére a szülők és gondviselők részéről.
  • Oktatók és iskolai közösségek: Az iskolák és az oktatási intézmények fontos szereplők lehetnek a menstruációs egészség és a nővé válás témájának terjesztésében. A projekt lehetőséget nyújthat az oktatók és iskolai közösségek számára, hogy megfelelő tájékoztatást és támogatást nyújtsanak a diákoknak ezen a területen.
  • Társadalom és közösség: A projekt célja lehet a társadalom és a közösségek szélesebb körében is a menstruációs egészség iránti tudatosság növelése, valamint a nők iránti tisztelet kultúrájának erősítése.

A “Mensi box” projekt célja, hogy minél szélesebb körű támogatást és tájékoztatást nyújtson az első menstruációra való felkészüléshez és a nővé válás folyamatához, ezért fontos, hogy különböző célcsoportokra összpontosítson, akiknek szükségük lehet ilyen típusú segítségre és információkra.

 

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

A “Mensi box” projekt egy olyan kezdeményezés, amely az első menstruációra való felkészülés és a nővé válás támogatását célozza meg. Ez a projekt egy sor egészségügyi problémára kínál megoldást, különösen a fiatal lányok egészségére és jólétére összpontosítva. 14 éve foglalkozik alapítványunk a női egészség kérdésével és azt láttuk az edukációban, hogy hiánypótló lehet ez a kezdeményezés.
A box szakmai anyagának elkészítésében több szakértő és a témával foglalkozó tartalomgyártó is szerepet vállalt, úgy mint Dr. Benkovics Júlia(szülész-nőgyógyász/Magunkról), Szöllősi Nóra (ciklusmesék), Cserháti-Herold Janka (hormonmentes.hu).
A box kommunikációjának támogatására egy edukációs videót forgattunk, 70-80 év körüli nénikkel, az első menstruációjukról, majd a végén megmutattuk nekik a mensi boxot. A Felbontott tabuk című film olyan módon mesél a nőiség témában a tabukról, amely a hagyományokra alapozva, mégis újító gondolatkísérletekre épül. A szereplők, az asszonykórus tagjai saját különleges világukat felfedezve inspirálják a nézőt, hogy elinduljon a témáról való gondolkodás fájdalmasan szép útján, ahol nem is a megérkezés öröme a cél, hanem az út, ami odavezet. Üzenetünkben kidomborítjuk, hogy a menstruáció nem tabu többé, beszéljünk róla, hiszen együtt könnyebb. A videóval az alábbi díjakat nyertük 2023-ban: A Kreatív magazin által alapított Online Video Awards-on “Ismeretterjesztő, oktatási céllal készült videó” kategóriában kategóriagyőztes lett 2023. novemberében. A nyár során az Arany Penge short listjére is bekerült, de sajnos ott díjat nem kapott. A filmet a youtube csatornánkon lehet megnézni:  https://www.youtube.com/watch?v=FJDKogPVdL4

 

Kommunikációs csatornákat tekintve elkészült a www.mensibox.com landing oldal, de a Női Egészségért Alapítvány/Endometriózis Magyarország minden csatornáját használjuk: FB, Instagram LinkedIn, hírlevél, weboldal.
Ezeken kívül országosan különböző rendezvényeken népszerűsítjük.
A box megvásárolható, így szeretnénk fenntarthatóan elérhetővé tenni, ugyanakkor céges támogatások segítségével gyermekotthonokba, menstruációs szegénységgel küzdő településekre, közösségekbe juttatjuk el.

A koncepció egyediségét az adja, hogy átkeretezi a menstruációhoz való negatív hozzáállást. A box maga egy ajándék csomag, és ki ne szeretne ajándékot kapni? Ezáltal segíti az oldódást, hogy erről a témáról beszélgethessünk nyíltan. Ne legyen tabu. Ez hosszú távon azt is segíti, hogy a nők ismerjék a működésüket, egészségtudatosabbak legyenek. Ezáltal akár több krónikus betegség is hamarabb diagnosztizálható lesz. Mindemellett a csomag generációkat köthet össze, segíthet visszahozni a női közösségek erejét is.
 
 

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)