KÜLÖNDÍJ: ÁLHÍREK ELLENI KÜZDELEM

Elektronikus cigaretta: áttörés vagy fából vaskarika?

2022

Az Egészségértés Díj különdíját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) projektje nyerte, amellyel az elektronikus cigarettákkal kapcsolatos tévhiteket oszlatták el. Az OGYÉI 2022 nyarán huszonöt féle Elf Bar laboratóriumi vizsgálatát végezte el, melynek eredményeként megállapították, hogy ezek a készülékek nagyban hozzájárulhatnak a fiatalok nikotinfüggőségének kialakulásához és fenntartásához, illetve egyéb akut és krónikus egészségkárosító hatásokat okozhatnak. Ezért kiemelten fontos, hogy a szülők és a pedagógusok felismerjék a terméket, és annak kockázatairól beszélgessenek a gyermekekkel.

Az Intézet az elnyert különdíjjal járó pénzjutalmat jótékony célra, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet hátterével 2017-ben alapított Légzéssel a Lélekért Alapítvány számára ajánlotta fel. Az alapítvány támogatásával működik Magyarország legkülönlegesebb énekkara: a Mozdulj Oxigénnel Kórus negyven főből áll, és olyan légzési nehézségekkel küzdő betegek alkotják, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök használata mellett a nehézlégzést
mindennapjaikban élik át. Az egymillió forintos pénzadományt dr. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója adta át dr. Béres Juditnak, a Légzéssel a Lélekért Alapítvány képviselőjének.