Egészségnevelés kreatív ötletekkel a kicsiktől a nagyokig. Táplálkozási és életmód ismeretek
átadása tapasztalati, gyakorlati tanulással.
Óvodai, iskolai és középiskolai színtéren az egészséges életmód alapjainak élményközpontú
tanulása.
A tudásanyag egymásra épülő, bővülő, gyakorlati ismeretekkel.
A hétköznapokban fontos ismeretek átültetése, saját tapasztalás, személyiség fejlesztés,
hagyományok felelevenítése, újragondolása.
“Az evés, mint örömforrás, a táplálkozás, mint éltető erő, az egészség, mint érték” –
mutatkozik meg a program során.
Az alap élelmiszerek megismerése, az ételsorok fontossága, azok pozitív hatása, ízvilágának
sokszínűsége, a táplálkozás örömeit mutatja be.
A táplálkozást, mint éltető erőt a kreativitás és öröm érzetével társítja, így a gyermekek
maguk választhatják ki a számukra megfelelő ételeket, szívesen kóstolva a még nem ismert
alapanyagokat, ízeket.
A tanulás képességének segítése, készségek erősítése, gyakorlatba való átültetése a cél.
A program küldetése az egészségkultúra fejlesztése 3 színtéren.
A megvalósítani kívánt tevékenységek folyamat jellege:
– Óvodai: Tudás Gömb
– Iskolai Alsós: Tudás Kocka
– Iskolai Felsős, Középiskolai: Tudós Kocka
Óvodai Tudás Gömb: Görbe Bögre – Italleltár
Válogató – Alap élelmiszerek
Menü – Ételféleségek
Cécó csoport – Gyakorlati Műhely
Színes csoportosítható kártyaformák, öntapadós falak, és nyers élelmiszerek (zöldség-
gyümölcs)
Iskolai Alsós Tudás Kocka: Alapok – Tudás Gömb
Agyfényesítő – Vitaminok, ásványi anyagok
HusiGo – Fehérjeforrások
Ízlelő – Fűszerek és nyersanyagok
EnerCo – Energiahatékonyság és korszerű főzés
Tudásanyag előadás, csoportmunka, kártyaformákkal, kvízzel, gyakorlati játékos feladatokkal
Iskolai Felsős Tudós Kocka: Alapok – Tudás Gömb – Tudás Kocka
Éltető ételek – ” tiszta élelmiszer” ipari és házi előállítás, adalékanyagok, tartósítószerek
Mérlegelő – BMI, Kcal, energiaegyensúly
Űrkaja – Kutatások, miből, hogyan, mivel?
Anyarecept – Igaz-hamis fejtörő
Tudósanyag receptekkel, antropometriai méréssel, projektmunkával, kutatással és játékos
tudósellenőrző fejtörővel
A program egy része egészségnevelő cikkek formájában folyamatosan bővítve megtalálható
a True Med Diet facebook oldalán.
Óvodai, iskolai, középiskolai színtéren egyéni, családi, munkahelyi tanácsadás formájában
valósult meg a közétkeztetésében.
Dietetikusként 2007. óta a II. és III. kerületben egyéni, családi és csoportos tanácsadásban.
Cél az oktatási intézmények egészségnevelésének segítése, a program tanórákba való beintegrálása.
2 x 45 percben hetente, havonta vagy kéthavonta történő alkalmakkal, ismétlési lehetőséggel.
Dietetikus – Egészségnevelő
Dietetikus – Pedagógus
Dietetikus – Program asszisztens, kettős vezetésével.