Cukorbeteg Egyesület működésének segítése

2023

Pályázat címe

Cukorbeteg Egyesület működésének segítése

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Egyesületünk tevékenysége a kerületi és környékbeli cukorbeteg és egyéb érdeklődő emberek folyamatos segítése, tanítása, oktatása, tájékoztatása cukor és egyéb betegségükkel kapcsolatban. Minden lehetőséget, fórumot megragadva segítjük a tagjaink és az érdeklődők ismereteinek a bővítését. Az egyesület 1996 óta éves munkaterv szerint dolgozik, működik nagyon sikeresen. Minden hónapban klubnapot tart a Rákoskerti Művelődési Házban, ahol minden, az idősödő ember egészségügyi problémájának megoldásához és egyéb fontos témákhoz kapcsolódóan hallgatnak tagjaink előadásokat orvosoktól, dietetikusoktól, különféle szakemberektől. Már minden alkalommal történik ingyenes vércukor, vérnyomás, véroxigén, EKG mérés. Kedd délelőttönként a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban vannak mérések, beszélgetések tagjaink és az oda látogatók részére. Minden szerdán családi nap van a Rákoshegyi Közösségi házban mérésekkel, tornával, beszélgetésekkel, játékkal. Péntekenként a szabadban tartanak tornát és sétát tagjaink. Hetente van gyógytorna, örömtánc. Hóközi programok is vannak, mint kirándúlás, /általában vonattal, de néhányszor busszal is, ha támotást tudunk kérni rá / városnézés, úszóverseny, sportos tízpróba játék, autómentes nap, majális stb. Minden évben van életmód tábor/ ez évben 5 napos volt Makón/ , ahol a tagokkal egyéni beszélgetés, tanácsadás történik, minden nap kétszer fél óra torna, társasjátékkokkal versenyt rendezünk és felejthetetlen kirándúlásokat teszünk együtt. Minden kerületi eseményen részt vesznek tagjaink, ott is különféle egészségügyi méréseket végeznek klubtársainknak és az érdeklődő lakosságnak, sok-sok ember kéri a szűréseket és tanácsainkat. Zárt facebook csoporttal rendelkezik egyesületünk, ahol folyamatosan tudnak tagjaink kapcsolatot tartani, de a nem internetezőkkel is tartjuk a kapcsolatot, telefonon érdeklődünk hogylétükről. A betegségünket segítő kiadványok beszerzéséről is gondoskodunk. Minden évben megrendezzük a Cukorbetegek világnapját, ez évben november 11-én volt

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Egyesületünk nagyon fontos társadalmi szükségletet elégít ki. Először is  egy jó közösséghez, kedvelt emberekhez, csoport,- ill. betegtársakhoz való tartozás könnyít a betegségen, hasznára válik nagyon, egy beteg embernek.  Segítünk cukorbetegségük és egyéb egészségügyi és szociális problémáik gondozásában, /pl cukorbeteg lábápolás, magas vérnyomás, alvászavar stb.˛/megértésében, elfogadásában. A programjainkra tagjaink szívesen jönnek, kimozdúlnak otthonról, társaságban vannak, beszélgetnek, eetleg panaszkodnak és örülnek az együttlétnek. például, egy telefonhívással is segítünk, érdeklődünk, emlékeztetjük programjainkra, addig sincs egyedül, tud besszélgetni. Segítünk a mérőeszközök kezelésének megtanúlásában. Új diétákat, recepteket tanúlunk. Tevékenységünk az egészségügyi ellátást egészíti ki, javítja életminőségét tagjainknak.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Működésünk sokrétű, színvonalas, ehhez szeretnénk pályázni működési kiadásaink támogatására, mint előadói tiszteletdíjak, különféle tesztcsíkok, fertőtlenítők, mérőműszerek, elemek /pl. vérnyomásmérő, véroxigénmérő, kézi EKG stb, mivel hamar elhasználódnak a sok szűrés miatt/ továbbá sport eszközök, kirándúlások szervezéséhez, mint busz költség, belépők, idegenvezetés,  szállás . Egyesületünknek közel 100 fő tagja van, sajnos közülük néhányan már nehezen mozognak, vonatos kírándúlásra már nem tudnak a többiekkel tartani, ezért szerveezünk buszos kirándúlást is. Az életmód táborban kb. 40 fő szokott résztvenni, általában nyár elején, nagyon várják és szeretik tagjaink, a sok torna, beszélgetés, rummikubjáték verseny, kirándúlás, élmény jellemzi. Egyesületünknek alkalmazott munkatársa nincs, tagjainkból álló önkéntesek rendezik, szervezik, segítik programjaink megvalósúlását.  Kérjük szíves támogatásukat a következő évi további munkánk, terveink, programjaink megvalósításához.

 

 

 

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)