Családbarát szülészet

2023

Pályázat címe

Családbarát szülészet

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

2022 februárjától indítottunk el kórházunkban egy több lépésből álló programot, mellyel széleskörűen igyekszünk a kórházunkban szülő családoknak segíteni a várandósságtól a megszületés utáni időig.

Kórházunkban a szülészet és nőgyógyászat dolgozói együttműködve az újszülött osztály alkalmazottaival, valamint az osztály állományában dolgozó pszichológussal karöltve egy több állomásos programot dolgozott ki, mellyel segíteni tudjuk a várandósság, a szülés alatt és a gyermekágy során felmerülő szülészeti, neonetológiai és pszichológiai problémákban. Igyekszünk ezt a meghatározó 9 hónapot, majd a szülés utáni időszakot minél család-, és baba-barátabb módon átsegíteni.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Projektünk során a koóházunkban gondozott és nálunk szülő nőket és családokat választottuk.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Egészségértés Díj 2023

2022. évben kezdett el a Szent Margit Kórház Szülészeti Osztálya egy átfogó, a fogantatástól a kórházi gyermekágy végéig tartó családbarát ellátás megszervezésébe és megvalósításába.

A megvalósított program több lépésből áll, mellyel a terhesek, frissen szült édesanyákat és családokat igyekszünk segíteni ebben az új élethelyzetben.

  • Ismételten elindítottuk, és kibővítettük a szülésfelkészítő tanfolyamot. Szülésfelkészítő tanfolyamunk témakörét kibővítettük, így már nem csak magáról a szülésről, hanem a gyerekágyról, a szoptatásról is széleskörű információkat kapnak, valamint képzett pszichológus tart előadást a várandósság és a gyerekágy pszichés szemszögéről. 
  • A Szülészet és Nőgyógyászat keretein belül teljes állásban áll rendelkezésre pszichológus a várandósok és a terhespatológia valamint a gyermekágy időszakában mind bentfekvők, mind ambulánsan érkezők számára. Így az adott időszakban felmerülő érzelmi krízisekben szaksegítség áll rendelkezésben. 
  • 2022-ben kezdtük el kidolgozni, majd rutinná alakítani a családbarát-kíméletes császármetszést. Ez egy több tényezős módszer közelebb hozza a családot már a műtőben, valamint egy lassú kiemeléssel, késői köldökellátással és korai anyai bőrkontaktussal javítja a megszületés utáni adaptációt és az anya-újszülött kapcsolat kialakulását. Ezen császármetszés során az újszülöttet „kiúsztatásos” módszerrel segítik a világra, ezt követően késői köldökellátás következik. Az újszülöttet már a műtőben édesanya mellkasára helyezik, ezzel elkezdve a korai aranyórát. A családi egység kialakulásához édesapa eközben bent lehet a műtőben. 
  • A gyermekágyon dolgozó védőnő nemzetközi laktációs szaktanácsadói végzettséggel rendelkezik, ezzel is segítve az kizárólagos anyatejes táplálás kialakulását. 

A fenti, többlépcsős programról a várandósok a kórház facebook csoportjában és a kórház weboldalán tudnak tájékozódni. 

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)