Témanap az egészségértésről általános iskolások számára

2023

Pályázat címe

Témanap az egészségértésről általános iskolások számára

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Az egészségügyi oktatás az általános iskolákban kiemelt fontosságú kell, hogy legyen, hiszen az OECD és az Eurostat adatai alapján Magyarország egészségügyi mutatói sok tekintetben tragikusak. Jelenleg hazánk a 4. leginkább elhízott nemzet az Európai Unióban az Eurostat 2021-es jelentése szerint. Az OECD adatai alapján a magyarok több mint kétharmada túlsúlyos a felnőttek között, és önbevallás alapján a 15 évesek körében Magyarország a 2. helyen áll 23 %-os aránnyal a fejlett országok között.  A túlsúly magas vérnyomás, cukorbetegség és további krónikus betegségek kialakulásához vezethet. A megelőzésben a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás mellett szükséges az egészségről és betegségről való helyes gondolkodásmód kialakítása már a gyerekkorban. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Sanofival együtt évek óta azért dolgozik, hogy az általános iskolásokat és pedagógusaikat, valamint szüleiket informálja a hiteles, az egészségmegőrzéshez és az egészségügyi öngondoskodás megalapozásáról szóló programjaink, a KiDS és a TEENS kezdeményezéseink által. Az alapítvány szerteágazó képzési programjai között szerepel a DiabMentor is, mely az Oktatási Hivatallal közös program, és biztosítja országszerte a törvény által előírt pedagógus továbbképzést az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek segítéséért. A Cukor Sulit is az alapítvány hozta létre az Oktatási Hivatal felkérésére, mely témanap, egészségnap megtartására készíti fel a pedagógusokat. Ezek a programok összhangban vannak egymással, és ugyanazokat a célokat képviselik

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Általános iskolás diákok, pedagógusaik és közvetve a gyermekek szülei.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Alapítványunk 10 éve folytat diabéteszről és egészséges életmódról szóló továbbképzéseket. A legrégebbi, általunk fejlesztett program a Belevalók pedagógusoknak szóló érzékenyítő képzés. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) KiDS elnevezésű programját a Sanofi felkérése és támogatása mellett 2018 óta valósítjuk meg hazánkban. A cél: minél több diák, tanár és szülő kaphasson átfogó ismereteket a cukorbetegségről és annak veszélyeiről. Ezt az előadási anyagot egészíti ki a 9-12 éveseknek szóló és az alapítvány által fejlesztett témanap, az Egy nap Cukkerbergben, melyben többféle foglalkozáson keresztül sajáthatnak el fontos ismereteket a cukorbetegségről a gyerekek. Ezek a következők:
Ugróiskola az egészséges életmódhoz kapcsolódó kérdésekkel
Puzzle kirakó verseny a cukorbeteg Tomi egy napját követve
Cukortorony játék – egészséges táplálkozás
Tudáspróba Kahoot kvízzel
A diabétesz kezelésének eszközeit felismerő játék
2020-ban hoztuk létre a 13-14 éveseknek szóló TEENS programot, mely az egészségmegőrzésről, a krónikus betegségek megelőzéséről, a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és a rendszeres testmozgás fontosságáról szóló interaktív játék. A TEENS alapját online kvízek, Blazepod, videó bejátszások, kreatív tartalmak adják. Hogy ne csak az alapítvány, hanem a pedagógusok is szakszerűen szervezhessenek témanapot, az Oktatási Hivatal felkérésére tananyagot írtunk és gyakorlati foglalkozásokon készítjük fel a pedagógusokat Cukor Suli elnevezéssel. Mi képezzük a DiabMentorokat is, azokat a pedagógusokat, akik a törvény szerint a felkészítést követően a diabéteszes gyermekeket segítik az óvodában, általános iskolában. A korábbi években alkalmanként csupán egy-egy iskolai korcsoport számára bonyolítottuk le a KiDS vagy a TEENS programunkat. Idén azt a célt tűztük ki, hogy egy iskola valamennyi osztályának egy időben rendezünk témanapot korosztályokra szabott játékos feladatokkal. Ehhez a két különálló programot egyesítettük. Interaktív módon és okoseszközök bevonásával valósítottuk meg a programot, mert hisszük, hogy ezek segítségével könnyebben befogadják a fiatalok az információkat. Ez a projektalapú képzés jó példa arra, hogyan lehet a modern oktatásban a szemléltető eszközöket bevonva élményalapúan oktatni.
KOMMUNIKÁCIÓ: a program bejelentése az alapítvány sajtótájékoztatóján. A közösségi médiában és a honlapon időszakos kommunikáció a program napján
Elérés: 190 gyermek és 42 pedagógus
Helyszín, időpont: Szabó Dénes Általános Iskola, Tompa, 2023. május 25.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)

Opcionális: maximum 10 slide terjedelmű PowerPoint (.ppt) prezentáció