RáHallgathatnál! Podcast az egészségértésről

2023

Pályázat címe

RáHallgathatnál! Podcast az egészségértésről

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A RáHallgathatnál podcast-sorozat az egészségértés feltételeinek megteremtéséről szól. Kislányom szívműtétje óta, csaknem 5 éve dolgozom a GOKVI Gyermekszív Központjában pszichológusként, majd vezető pszichológusként – az elmúlt 10 évben szerzett tapasztalataim alapján a lélektani krízis mélységét és a megküzdés akadályozottságát  leginkább az információ hiánya okozza. A rendszeres és empatikus tájékoztatás, a beteg/családközpontú kommunikáció hiánya konfliktusok és krónikus pszichés elakadások táptalaja, nehezíti az együttműködést az orvos-beteg viszonyban. Az egészségértés feltételeinek megteremtése – a tájékoztatás megszervezése, különböző fórumok megteremtése, írásos és videós megjelenések az aktuális intézmény működéséről – révén a családok olyan kapaszkodókat kapnak, amelyek segítségével hatékonyan tudnak megküzdeni a rájuk váró nehézségekkel, eredményesen képviselhetik gyermeküket a folyamatban: a tudás révén egészség-hatékony viselkedést alakíthatnak ki.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A RáHallgathatnál podcast az egészségügyi folyamatban résztvevők mindkét oldalát célozza: elsősorban szülőknek szól, akik beteg gyermeket nevelnek. Olyan, krízisben lévő családoknak igyekszem támogatást nyújtani a beszélgetésekkel, a szakemberek bemutatásával, akik most ismerkednek az egészségügy szabályrendszerével, az egészségügyre jellemző kommunikációval, a krízis lelki állapotának sajátosságaival. Másodsorban az egészségügyben dolgozó szakemberek a vágyott célközönség: a másik oldal. Fontosnak tartom, hogy az orvosok, szakdolgozók a beszélgetések során megtapasztalják, megértsék a krízisben lévő családok lelki állapotát, az őket uraló érzéseket – ezáltal közelítve egymáshoz a “két oldal” céljait és a hatékony kommunikációs módokat.

A Gyermekszív Központ évente körülbelül 7000 gyermek ambuláns vizsgálatát látja el, évente nagyjából 300 szívműtétre és 400 szívkatéteres beavatkozásra kerül sor. Podcast-sorozatom elsősorban a GOKVI betegeinek szól, de nem kizárólag a szívbeteg gyermeket nevelő családokat célozza: olyan szülőket szeretnék bemutatni, akik átmentek már egészségügyi krízisen és történetükkel hozzájárulhatnak az egészségértés feltételeinek megteremtéséhez.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Pszichológusként és sport-szakpszichológusként mindig a gyermekek lelki állapota és a krízisekkel való megküzdésük foglalkoztatott. Hogyan érhetjük el, hogy biztonságban érezzék magukat, hogy helyt álljanak számukra nehéz, szorongást okozó helyzetekben? Hogyan teremtheti meg egy felnőtt azt a harmóniát a gyermek életében, ami az egészleges működéshez elengedhetetlen? A tudás hatalom – ahogy a sportpályán, úgy az egészségügyben is igaz a mondás. A Gyermekszív Központ pszichológusaként, de szívbetegen született gyermek édesanyjaként, érintett szülőként is azt tapasztaltam, hogy az egészségügybe kerülés okozta krízissel akkor tudunk hatékonyan megküzdeni, ha tájékozódhatunk. Munkám első éveiben a Szülői Információs Mappa kidolgozása állt érdeklődésem középpontjában (2021-ben Fődíjat nyert a Nekem szól! pályázaton: https://youtu.be/e25D_S1gFIU), mely írásos formában támogatja a szülőket, segédletekkel, tájékoztatókkal, pszichés leírásokkal. További vágyként fogalmazódott meg, hogy a szükséges információk ne csak írásban legyenek elérhetők, hanem igyekezve követni a szülők életkori jellemzőit, egyre modernebb formában kínáljuk számukra a hasznos tudnivalókat. Készítettem (az intézmény pszichológus csapatának segítségével) edukációs videót a test és lélek egységes működéséről (https://www.youtube.com/watch?v=Wgoo1rq73O0), a mozgás rendszerességének fontosságáról (https://www.youtube.com/watch?v=JvGxQI_HSFY), az együttműködés fontosságát hangsúlyozó videót a szakdolgozók részére (https://www.youtube.com/watch?v=L9AThFS4ClI).

Az információk egy csokorba foglalása és a pozitív visszajelzések, a videók sikere arra buzdított, hogy újabb formáját is kipróbáljam a tájékoztatásnak: így született a RáHallgathatnál podcast-sorozat. Olyan embereket igyekszem bemutatni a beszélgetések során, akik valamilyen formában hozzájárulnak az egészségügyi kommunikáció fejlesztéséhez, az egészségértés feltételeinek megteremtéséhez: orvosként, érintett szülőként, pszichológusként. A podcastet kiegészítettem egy Így is csinálhatod! előadás-sorozattal, amelyben lélektanilag kiemelt fontosságú témákat elemzek szakmai és gyakorlati szempontok összehangolt bemutatása mentén.

Projektem újszerűségét abban látom, hogy egységesen igyekszik bemutatni  a két oldal szempontjait. Figyelmet fordítok a szülők/betegek megélésére, élményeire és ezzel szembeállítva mutatom be a dolgozói oldalt. A kettősség az előadásaimban is megjelenik:  igyekszem a szakmai megfontolásokat kiemelni, ugyanakkor gyakorlati/megvalósíthatósági lehetőségekkel összefésülni, hétköznapi/szakzsargont mellőző nyelvezetet használni. Igyekszem olyan beszélgetéseket és előadásokat létrehozni, ahol a szakma és az érintettség szempontjai ugyanolyan fontossággal bírnak.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)