Miből Mennyit Egyek? – Személyre szabott digitális táplálkozási oktató program felnőttek számára

2023

Pályázat címe

Miből Mennyit Egyek? - Személyre szabott digitális táplálkozási oktató program felnőttek számára

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A projekt által érintett egészségügyi terület a krónikus nem fertőző betegségek megelőzése. Hazánk egészségügyi mutatói sajnos igen kedvezőtlen képet mutatnak, Magyarországon a legtöbb európai uniós országnál is rosszabb a helyzet, ami az egészségügyi adatokat illeti. Kiemelten magas a daganatos megbetegedésekkel, illetve a szív-és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozás aránya. A krónikus, nem fertőző betegségek – amelyek napjainkban az egészségügyi ellátórendszereket leginkább terhelő kórállapotok – kialakulásában kiemelt szerepe van az életmódnak. A legfőbb, egészségünket károsító életmódtényezők a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, a krónikus stressz és a helytelen táplálkozás. Sajnos hazánkban ezek a rossz szokások a lakosság nagy részét érintik. Látható tehát, hogy a lakosság ösztönzése, edukációja az egészséges életmódot illetően elengedhetetlenül fontos.

A projekt által érintett másik probléma, hogy napjainkban az egészséges életmód megvalósítása kilépett a klasszikus kommunikációs keretek közül: az internet elterjedésével egyre többen szereznek az egészséghez kapcsolódó információkat ellenőrizetlen forrásokból, ahol nincs jelen az egészségügyi szakember jelentette kontroll. Ennek veszélye, hogy a gyors információáramlás miatt széles rétegeket képesek elérni, és az evidenciákon, igaz bizonyítékokon alapuló érvelés sokszor hatástalan marad a leegyszerűsített, ám a tudományosság látszata mögé bújó üzenetekkel szemben.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A projekt által megcélzott általános célközönségünk a felnőtt lakosság, a 18 éven felüli internetet használók. Külön alcsoportunk az Auchan áruházak dolgozói, mivel a projekt támogatást kapott az Auchan Alapítványtól. Másik alcsoportunk az egészségügyi dolgozók, hiszen ők mintául szolgálnak a lakosság számára.  A Célunk a kiválasztott célcsoportokban az egészségtudatosság növelése, illetve az egészséges táplálkozással összegfüggő ismeretek bővítése. A program során célul tűzzük ki, hogy a résztvevők az általános táplálkozási tudásuk bővítése mellett megismerjék a saját életmódjuk kockázati tényezőit is, illetve az esetlegesen már meglévő egészségi problémáik kapcsán javasolt étrendi javaslatokat is elsajátítsák. résztvevők nem csupán passzív információkat kapnak, hanem olyan tudást, ismereteket, amelyeket aktívan felhasználhatnak a mindennapi életükben. A résztvevők a kapott táplálkozási ismereteket nem csupán a saját, de családjuk életmódjának és egészségi állapotának fejlesztésére is fel tudják használni. A projekt megvalósulása nagy mértékben a www.mibolmennyitegyek.hu funkcionalitásaira és tartalmaira támaszkodik. Mivel ez egy publikus portál, annak elérése mindenki számára lehetséges és ingyenes.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

A projekt szakmai hátterét az ingyenesen használható mibolmennyitegyek.hu biztosítja, amely az az Okostányér táplálkozási ajánlás, a közétkeztetési rendelet, valamint a táplálkozástudomány aktuális irányelvei alapján készült. A honlapon lévő tartalmak szakmai lektoráláson mentek keresztül. A projekt megvalósításának 2023.06.01-én indult és 2024.01.31-én zárul. Először a projektet ismertető marketing kampányt végeztünk. A projektnek 2 területe van: az online mibolmennyitegyek.hu, valamint offline aktivitások. A program teljes ideje alatt regisztráljuk a résztvevőket, akik tudásszint felmérést, egyéni kérdőív kitöltést végeznek. Az adatok alapján a mibolmennyitegyek.hu algoritmusa egyedülálló módon, személyre szabott táplálkozási tanácsokat biztosít a résztvevőknek. Az un. digitális asszisztens hetente kétszer 6 hónapon keresztül emailben személyre szabott táplálkozási tanácsokat, oktatási tartalmakat küld. Az offline aktivitások közé tartozik, hogy 6 Auchan áruházban, az EFOTT-on és az Auchan dolgozói napján végeztünk táplálkozási tanácsadásokat, test-összetétel-mérést, valamint tartottunk előadásokat.  Egyrészt standdal másrészt tudományos előadással vettünk részt a MAVE, a MESZK, a MTTT kongresszusán. A regisztrálók által kapott adatok feldolgozása folyamatos. A Semmelweis Egyetemen a választható szakdolgozati témák közé került a projektünk.  A program hatékonyságának mérése érdekében induláskor és befejezéskor is tudásszint felmérést végzünk. A projektünk célja, hogy hiteles szakmai irányelveken alapulva tanácsokkal szolgáljon a felnőttek számára a táplálkozással kapcsolatos betegségek megelőzése érdekében milyen élelmiszerből mennyit és milyen formában javasolt fogyasztaniuk. A projekt eredménye, hogy 2023.06.01. és 2023.11.30. között 2836 személy regisztrált az oldalon. Várt eredmény, hogy a résztvevők életmóddal kapcsolatos ismeretei bővülnek. A projekt során számszerűen tudjuk mérni, hogy az edukációs tartalmakat hányan tekintik meg, hányan vesznek részt az előadásokon, hogy a projekt kezdetekor és végén milyen táplálkozási ismeretekkel rendelkeznek a résztvevők. A projekt kommunikációja folyamatos, amelynek hátteret a Well PR kft biztosít. Sajtóközleményeket küldünk, ennek kapcsán számos televíziós, rádiós, írott sajtós megkeresésünk van. A ‘Miből mennyit egyek?’ Facebook illetve instragram oldal is nagyon aktív. A program egyedisége abban rejlik, hogy hosszú szakmai előkészület után egy olyan szakmailag hiteles, digitális honlapot, biztos tudást és lehetőséget tudunk biztosítani ingyen a lakosságnak, mely valós életmódbeli változásokat tud jelenteni a résztvevők számára. Újdonság, hogy nem csupán egyszeri alkalomként ad segítséget a lakosságnak az egészségi állapotuk fejlesztésében. A digitális asszisztensfolyamatosan fenntartja a motivációt az életmódján változtatni akaró személynek.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)

Opcionális: maximum 10 slide terjedelmű PowerPoint (.ppt) prezentáció