Allergia vagy intolerancia?
Ételallergia és ételintolerancia két különböző dolog, bár mindkettő élelmiszerrel kapcsolatos probléma. A két állapot közötti fő különbség az immunrendszer részvétele és az ezzel járó tünetek jellege.
Az élelmiszerallergiákat és intoleranciákat kezelni lehet többek közt diétával is, mely az egyik fő alternatíva e problémakör orvoslásához.
Egyesületünk tagságának nagyrésze olyan életmódbeli hátrányokkal él, melyek a mindennapi étkezésben jelentős problémát okoznak. Például az allergiásoknak is, de a táplálékintoleranciával, vagy az inzulinrezisztenciával élőknek is jelentős gondot okoz, hogy mi kerüljön az asztalukra. Amikor fogyókúrázik valaki, az étrend összeállítása ezesetben is sokszor feladja a leckét, de amikor erre egészségügyi okok miatt kényszerülünk folyamatosan, akkor bizony az étlap tervezéstől és beszerzéstől kezdve a főzésig mindezek kivitelezése óriási problémát jelent.
Az ételallergiák és ételintoleranciák olyan egészségügyi problémák, amelyek széles körű hatást gyakorolhatnak, és különböző csoportokat érinthetnek. Az alábbiakban néhány olyan csoportot említek, amelyek potenciálisan érintettek lehetnek:
Előadás az egészséges életmódhoz köthető élelmiszerekről, arról hogy milyen betegséggel élőknek milyen étrend ajánlott. Itt jegyezzük meg, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani arra, mi az alapvető különbség az ételallergia és az ételintolerancia között? Tudjuk, hogy az “egészségtudatos táplálkozás” kifejezés nem minden esetben takarja azt, ami a különféle mentes étrendben foglaltatik. Vannak akiknek a glutén-, adalék-, tej-, tojásmentes élelmiszerekre kell különös figyelmet fordítani, míg mások étrendjének még ezeken kívül számos kitételnek kell megfelelniük, vagy például csak tartósítószermentes ételeket fogyaszthatnak. Ennek az előadásnak a megtartására egy szakértő dietetikust kértünk fel.
Az előadással párhuzamosan városunk egyik közkedvelt vendéglátóhelyén lehetőséget kaptunk arra, hogy egy séf főzzön is számunkra egy olyan ételt, mely minden szempontból megfelel a fentebb említett kritériumoknak. Tehát fogyaszthatják a különféle ételintoleranciával élő személyek is. Tagságunk egy része ezen az előadáson éppen egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni, mert betegségük otthonaikhoz kötötte őket, ezért egy élő videóban közvetítettük számukra az előadást. Illetve a konyhában folyó dolgokat az egyik helyi média vidóra vette, majd ebből kisfilmet állított össze.
Tehát célunk, a problémakör ismertetése és annak kezelési lehetőségei, melyekre az előadásban választ kaptunk. Így eredményként könyvelhetjük el, hogy közvetlenül 36 személy számára nyújtottunk a program megismerésére, űm figyelembe véve a social media nyújtotta lehetőségeket, az élő közvetítés által is több mint 30 fő nézte programunkat. A Szeged365 média közreműködésével, a kisfilm megjelentetése által szintén elértünk közel 100 embert, tehát közel 200 fő tájékotatását tudtuk megoldani. Ezzel a többvonalas ismeretterjesztési módszerrel olyan újszerű projektet sikerült megalkotnunk, mely széles rétegeknek nyújt segítséget, nem csupán tagjaink részvételére korlátozódik.
A fent említett dokumentációkat szerettük volna jelen pályázatunkhoz csatolni, ám a méretük miatt ez nem lehetséges. Ezért néhány linket küldenék, melyből kitűnik projektünk szükségessége és pillanatnyi időszerűsége.
https://www.facebook.com/fenysugar.medicina.egyesulet/videos
https://www.facebook.com/fenysugar.medicina.egyesulet/videos
https://www.facebook.com/reel/256991947093371
https://www.facebook.com/fenysugar.medicina.egyesulet/videos/1505824373510433