KUKTÁLKODJUNK KÖVETKEZETESEN!

2023

Pályázat címe

KUKTÁLKODJUNK KÖVETKEZETESEN!

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Allergia vagy intolerancia?

Ételallergia és ételintolerancia két különböző dolog, bár mindkettő élelmiszerrel kapcsolatos probléma. A két állapot közötti fő különbség az immunrendszer részvétele és az ezzel járó tünetek jellege.

 1. Ételallergia:
  • Az ételallergia olyan immunrendszeri reakció, amely akkor következik be, amikor a szervezet félreismeri az adott élelmiszert valami potenciális veszélyforrásnak, és immunválaszt indít el ellene.
  • Az allergiás reakciók azonnaliak lehetnek, és súlyos esetekben akár életveszélyesek is lehetnek (anafilaxiás reakció).
  • A leggyakoribb élelmiszerek, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak, a tojás, a tej, a mogyoró, a diófélék, a hal és a rákfélék.
 2. Ételintolerancia:
  • Az ételintolerancia olyan állapot, amikor a szervezet valamilyen élelmiszerrel való nehezen vagy nem megfelelően tud megbirkózni, általában az emésztőrendszerben lévő enzimek vagy egyéb folyamatok hiánya vagy elégtelensége miatt.
  • Az ételintolerancia általában nem az immunrendszer részvételével jár, és a tünetek lassan, órák vagy akár napok alatt is jelentkezhetnek.
  • Példák az ételintoleranciára a laktózintolerancia (tejcukor intolerancia), gluténintolerancia (cöliákia), vagy az élelmiszerekben lévő különböző anyagok (pl. tartósítószerek, édesítőszerek) intoleranciája.

Az élelmiszerallergiákat és intoleranciákat kezelni lehet többek közt diétával is, mely az egyik fő alternatíva e problémakör orvoslásához.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Egyesületünk tagságának nagyrésze olyan életmódbeli hátrányokkal él, melyek a mindennapi étkezésben jelentős problémát okoznak. Például az allergiásoknak is, de a táplálékintoleranciával, vagy az inzulinrezisztenciával élőknek is jelentős gondot okoz, hogy mi kerüljön az asztalukra. Amikor fogyókúrázik valaki, az étrend összeállítása ezesetben is sokszor feladja a leckét, de amikor erre egészségügyi okok miatt kényszerülünk folyamatosan, akkor bizony az étlap tervezéstől és beszerzéstől kezdve a főzésig mindezek kivitelezése óriási problémát jelent.

Az ételallergiák és ételintoleranciák olyan egészségügyi problémák, amelyek széles körű hatást gyakorolhatnak, és különböző csoportokat érinthetnek. Az alábbiakban néhány olyan csoportot említek, amelyek potenciálisan érintettek lehetnek:

 1. Gyermekek:
  • Gyermekek gyakran érintettek ételallergiákkal, például tej- vagy tojásallergiával.
  • Az élelmiszerintoleranciák is gyakoriak lehetnek, például a laktózintolerancia.
 2. Felnőttek:
  • Minden életkorban előfordulhatnak ételallergiák és intoleranciák.
  • A felnőttek körében a mogyoróallergia, a tenger gyümölcsei iránti allergia és a gluténintolerancia (cöliákia) is gyakori lehet.
 3. Terhes és szoptató nők:
  • Terhes és szoptató nők étrendje különösen fontos, mivel az anya által elfogyasztott élelmiszerek befolyásolhatják a magzat vagy a csecsemő egészségét.
 4. Idősek:
  • Az idősek is érintettek lehetnek ételallergiákkal és intoleranciákkal, és az étrendjüknek ezeket figyelembe kell vennie az egészségük érdekében.
 5. Sportolók:
  • A sportolók számára különösen fontos az étrendjük, és bizonyos ételallergiák vagy intoleranciák befolyásolhatják a teljesítményüket és az edzésüket.
 6. Étteremben étkezők:
  • Azok, akik étteremben étkeznek, vagy olyan helyeken, ahol nem ellenőrizhetik teljes mértékben az ételkészítési folyamatokat, nagyobb kockázatnak vannak kitéve az élelmiszer-allergiákra vagy intoleranciákra.
 7. Egészségügyi szakemberek:
  • Az orvosok, táplálkozási szakemberek és egyéb egészségügyi szakemberek is kulcsszerepet játszanak az ételallergiák és intoleranciák kezelésében és diagnosztizálásában.

 

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Előadás az egészséges életmódhoz köthető élelmiszerekről, arról hogy milyen betegséggel élőknek milyen étrend ajánlott. Itt jegyezzük meg, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani arra, mi az alapvető különbség az ételallergia és az ételintolerancia között? Tudjuk, hogy az “egészségtudatos táplálkozás” kifejezés nem minden esetben takarja azt, ami a különféle mentes étrendben foglaltatik. Vannak akiknek a glutén-, adalék-, tej-, tojásmentes élelmiszerekre kell különös figyelmet fordítani, míg mások étrendjének még ezeken kívül számos kitételnek kell megfelelniük, vagy például csak tartósítószermentes ételeket fogyaszthatnak. Ennek az előadásnak a megtartására egy szakértő dietetikust kértünk fel.

Az előadással párhuzamosan városunk egyik közkedvelt vendéglátóhelyén lehetőséget kaptunk arra, hogy egy séf főzzön is számunkra egy olyan ételt, mely minden szempontból megfelel a fentebb említett kritériumoknak. Tehát fogyaszthatják a különféle ételintoleranciával élő személyek is. Tagságunk egy része ezen az előadáson éppen egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni, mert betegségük otthonaikhoz kötötte őket, ezért egy élő videóban közvetítettük számukra az előadást. Illetve a konyhában folyó dolgokat az egyik helyi média vidóra vette, majd ebből kisfilmet állított össze.

Tehát célunk, a problémakör ismertetése és annak kezelési lehetőségei, melyekre az előadásban választ kaptunk. Így eredményként könyvelhetjük el, hogy közvetlenül 36 személy számára nyújtottunk a program megismerésére, űm figyelembe véve a social media nyújtotta lehetőségeket, az élő közvetítés által is több mint 30 fő nézte programunkat. A Szeged365 média közreműködésével, a kisfilm megjelentetése által szintén elértünk közel 100 embert, tehát közel 200 fő tájékotatását tudtuk megoldani. Ezzel a többvonalas ismeretterjesztési módszerrel olyan újszerű projektet sikerült megalkotnunk, mely széles rétegeknek nyújt segítséget, nem csupán tagjaink részvételére korlátozódik.

A fent említett dokumentációkat szerettük volna jelen pályázatunkhoz csatolni, ám a méretük miatt ez nem lehetséges. Ezért néhány linket küldenék, melyből kitűnik projektünk szükségessége és pillanatnyi időszerűsége.

https://www.facebook.com/fenysugar.medicina.egyesulet/videos

https://www.facebook.com/fenysugar.medicina.egyesulet/videos

https://www.facebook.com/reel/256991947093371

https://www.facebook.com/fenysugar.medicina.egyesulet/videos/1505824373510433

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)