Korszerű gyermekgyógyászati ellátás és betegtájékoztatás komplex rendszere

2023

Pályázat címe

Korszerű gyermekgyógyászati ellátás és betegtájékoztatás komplex rendszere

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Gyermekgyógyászat és betegedukáció.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Érintett gyermekek, szüleik/ gondviselőik, bizonyos esetekben pedagógusaik; újszülöttek gondviselői. Belső szakmai tudásanyagaink esetén: háziorvosok, gyermekgyógyászok, védőnők, ill. egyéb gyermek- és alapellátásban dolgozó munkatársak.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

A laikusoknak szóló tájékoztató anyagaink célja, hogy a fekvőbeteg osztályon és a szakrendeléseken előforduló leggyakoribb állapotokról és terápiákról adjanak jól érthető, írásbeli felvilágosítást. Jelenleg közel harminc témában tudunk előre elkészített, nyomtatott füzetecskét adni, ez a szám ugyanakkor folyamatosan bővül. Kiadványaink között találhatóak prevenció témájú brosúrák is (pl.: gyermekkori túlsúllyal vagy dohányzással kapcsolatban). A füzetecskéket kiegészítésként adjuk a szóbeli tájékoztatást követően, haza is vihetik a pácienseink (a gyerekek számára meglepetésként egy színezőt is elrejtettünk az utolsó oldalon). Tapasztalataink alapján az ismeret átadása ezen a módon hatékonyabb, csökkenti az orvos-beteg találkozások számát, növekszik a betegelégedettség. A gondviselők magabiztosabbak a gyermek ellátásával kapcsolatban, hiszen megismerik a kórképet, a leggyakoribb lefolyását, a terápia jellemzőit és a betegség romlására utaló tüneteket, melyek észlelésekor mindenképp szükséges orvosnál jelentkezniük. Prospektusainkból szabadon is válogathatnak a szülők a Gyermekosztály bejárata előtt (lsd.kép) szükségleteik szerint. Nyomtatott formában elérhetőek továbbá egészségnapokon felállított standjainknál, prevenciós előadások után. A nyomtatott formátumon túl tájékoztatóink megtekinthetőek Facebook oldalainkon, illetve nemrég indult –egyelőre fejlesztés alatt álló– honlapunkon is.

A tájékoztató füzetek és a szakmai munka hátterét a saját belső eljárásrendjeink adják. Készítésüknek célja a gyógyításhoz használt tudásanyag naprakészen tartása, minőségbiztosítás, ill. kérdés esetén stabil támaszt jelentenek a döntésekben. A belső vezérfonalak jellemzően a nemzetközi és holland ajánlások alapján készülnek, adaptálva az osztályunk és szakrendeléseink viszonyaira. Ezeket a belső ajánlásokat rendszeresen frissítjük, szükség esetén átdolgozzuk; a nálunk ügyeletet vállaló orvosokkal és háziorvosokkal időről időre megosztjuk, továbbképzéseket szervezünk.

Összegezve elmondható, hogy a pályázatra nevezett projektünk célja a gyermekközpontú és bizonyítékokon alapuló gyermekgyógyászati tevékenység támogatása. Saját készítésű ismeretanyagaink széles spektrumot lefednek (pl.: gyakori gyermekbetegségek, újszülöttek gondozása, ételallergiák diagnosztikája, prevenció stb.). Ezeket –az országban talán egyedülálló módon– használjuk a munkánk során, elősegítve ezzel, hogy pácienseink és szüleik partnerként vegyenek részt az ellátásban.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)