Komplex Gyermek Diabetológiai edukációs program

2023

Pályázat címe

Komplex Gyermek Diabetológiai edukációs program

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A cukorbetegség a gyermekkor leggyakoribb anyagcsere-betegsége. Magyarországon 1500 gyermek közül egy cukorbeteg, és évente mintegy 200-250 gyermekről ismerik fel, hogy érintett. A gyermekkorban kialakuló cukorbetegség többségében az 1-es típusba sorolható, az inzulinhormon abszolút hiányára vezethető vissza. A 2-es típusú gyermek cukorbetegség az esetek mintegy 1-2 százalékára jellemző.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Hazánkban közel 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, 98 %-uk egész életében inzulin injekcióra szorul. A Gyermek-diabetológiai ellátásunk az egész országból fogad gyermekkorú cukorbetegeket. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása komoly kihívást jelent nekik. A környezetüket fel kell készíteni az elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre. A cukorbeteg kisgyermekek száma hazánkban is folyamatosan nő, ezért szükséges az óvodai, iskolai dolgozók és szülők diabétesszel kapcsolatos ismereteinek gyarapítása.

 

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

A Gyermek-diabetológiai ellátás immár több, mint 40 éve a Budai Gyermekkórházban működik. A magas szakmai színvonal elismerése, hogy a szakellátó rendszer egyrészt inzulin pumpa centrum, másrészt a Gyermekneuropátia szűrés és ellátás Országos Centruma. Tevékenységét nemcsak magas szakmai színvonalon, de a legkorszerűbb kisegítő műszerekkel végzi.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Budai Gyermekkórházban működő Diabétesz oktató központunkban betegeinket a gondozás során, oktatás szempontjából is nemzetközi színvonalon tudjuk ellátni. A Gyermek-diabetológiai ellátásunk az egész országból fogad gyermekkorú cukorbetegeket. Az eredményes diabétesz kezelés nélkülözhetetlen eleme az alapos dietetikai tudás és annak alkalmazása. Több millió forintból az akut ellátás műszerfejlesztését és korszerű elektronikai oktató rendszert tudtunk megvalósítani. Ennek része computerizált videó rendszer, megfelelő oktató videókkal, kivetítőkkel, hozzá csatlakozóan valamennyi – az oktatás célját szolgáló – inzulinpumpa-, folyamatos szöveti cukormérő típus , valamint vércukor-, és vér ketonszintet meghatározó készülék is rendelkezésre áll a betegek gyakorlati oktatására. E komplex rendszerrel elérjük, hogy a betegek akkor kezdik el alkalmazni, amikor már nemcsak elméletben, hanem manuálisan is elsajátították a készülékek működtetését.

2015 szeptemberétől életbe lépett törvény szerint kötelező a 3 éves – köztük a cukorbeteg – gyerekek felvétele az óvodába. Az oktatóprogram segít az intézmények pedagógusainak is, hogy ne féljenek a diabétesszel élő gyerekek kezelésétől, a szülőknek pedig támogatást ad, hogy bizalommal vigyék el cukorbeteg gyermeküket az óvodába, iskolába. A komplex edukációs program lehetőséget nyújt, hogy elméleti és gyakorlati tudást szerezzenek kollégáinktól. Diabetológus orvos, diabetológiai szakasszisztens  és dietetikus ismertetik az olyan főbb tudnivalókat, mint a betegséghez tartozó mintaétrend, szituációs gyakorlatok, vészhelyzetek, használati eszközök megismertetése (vércukorszintmérés, vércukormérő, , inzulinadagoló, inzulin pumpa…).

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)