Gyermekszemészeti szűrőprogram Magyarország 300 legszegényebb településén

2023

Pályázat címe

Gyermekszemészeti szűrőprogram Magyarország 300 legszegényebb településén

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Minden gyermek számára nagyon fontos a különböző látásproblémák, mint például az éleslátás, a kancsalság vagy a tompalátás korai felismerése és kezelése. Az idejében felismert látásproblémák gyermekkorban még nagyon jól korrigálhatók, így megelőzhetjük a későbbi látáskárosodást, szemészeti betegségeket. Abban az esetben, ha elhanyagoljuk a gyermekek látásvizsgálatát, olyan problémák is hátramaradhatnak, amelyeket felnőttkorban már nehezen lehet korrigálni, kezelni. Minél korábban fedezzük fel és észleljük az elváltozásokat, annál nagyobb esély van a gyógyulásra, emellett pedig megelőzhetőek a gyermekkori viselkedésbeli és tanulási zavarok, valamint az olvasási nehézségek is. A program lehetőséget nyújt arra, hogy a Magyarország Felzárkózó Településein élő gyermekek is időben hozzájussanak a megfelelő gyermekszemészeti ellátáshoz, ami magába foglalja a szemüveg felírását, elkészítését, különböző látásterápiákat (pl. szemtapaszolás), időszakos kontrollokat, szükség esetén további szemész szakorvosi vizsgálatot vagy a műtétet is.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A gyermekszemészeti szűrőprogram célcsoportja Magyarország 300 legszegényebb településének gyermek lakossága. A KSH adatai alapján kiválasztott 300 hátrányos helyzetű település már évekkel, évtizedekkel ezelőtt rálépett a teljes leszakadáshoz vezető útra, és ezen a lejtőn megállni, majd visszafordulni csak komoly szakértői segítséggel lehetséges. Ezekben a községekben minden statisztikai mutató a hátrányok halmozódását mutatja: a komfort nélküli házak aránya ötszöröse, az általános iskolát be nem fejezett emberek aránya háromszorosa az országos átlagnak, miközben a településeken arányaiban háromszor több gyermek születik, mint máshol. Ebből a néhány adatból is jól látszik, hogy az itt zajló felzárkóztatási program sikeressége közös érdek. Nem csupán szociális vagy gazdasági kérdés, hanem mindenkit érintő össztársadalmi ügy, amelynek eredménye hatással van az ország jövőjére.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Hazánkban új kezdeményezésként optometristát vontunk be a szűrések és a vizsgálatok elvégzésébe. Ezt a döntésünket nemzetközi szakmai tapasztalatokra alapoztuk.

A gyermekszemészeti szűrés két részből áll: az előszűrésből és a komplex gyermekszemészeti vizsgálatból.

Az előszűrés során felmérjük a gyermek:

  • fénytörési hibáit (dioptria) műszeres méréssel;
  • látásélességét először mindkét szemmel, majd külön-külön; ezt korosztálynak megfelelően ábrákkal, villákkal és betűkkel/számokkal vizsgáljuk;
  • kétszemes együttlátását a LANG sztereóteszt segítségével vizsgáljuk, ami segít a kancsalság/tompalátás kiszűrésében;
  • szemének akaratlan, ritmusos rezgését, ide-oda mozgását (nystagmus).

Amennyiben a gyermek szemüvegben érkezik, ezzel együtt történik mindegyik vizsgálat. A szemüvegének dioptriáját is bemérjük, amelyből megállapítjuk, hogy az adott szemüveget szükséges -e cserélni.

Ha a gyermek szemészeti ellátást nem igényel, nincs további teendője. Amennyiben eltéréseket találunk, a további kivizsgálást az optometrista végzi el az erre alkalmas szemészeti szűrőbuszon (általában közvetlenül az előszűrés után), ahol a szűrés második része zajlik – ezt nevezzük komplex vizsgálatnak.

Azon gyermekek, akiknek szemüveget írunk fel, a szűrőbuszon rögtön ki is tudják választani a megfelelő keretet. Ezután az előszűrést végző kollégák illesztik a kereteket a gyermekek fejére, ezzel biztosítva, hogy az elkészült szemüvegek kényelmesek legyenek a gyermekek számára.

Azoknak a gyermekeknek, akiknek az optometrista további szemészorvosi vizsgálatot lát indokoltnak, gyermekszemész orvosi konzultációt követően megszervezzük a regionális orvosi vizsgálatot.

A 2019-ben indult programban jelenleg három szűrési csapat járja az országot és végzi a gyermekszemészeti szűréseket. Közel 26.000 gyermek vizsgálatát végeztük és több mint 4.400 szemüveget készítettünk el és adtunk adományba a rászoruló gyermekeknek.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)