Cseppben mérhető érték: az istenadta anyatej.

2023

Pályázat címe

Cseppben mérhető érték: az istenadta anyatej.

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A hátrányos helyzetből induló szoptatás számos kihívással járhat az édesanya és a kisbaba számára, különösen akkor, ha testi vagy lelki sérüléssel él. 

Ezen kihívások közé tartozhatnak:

 • Nehézségek a szoptatási technikák kialakításában: Ha az édesanya testi sérülés miatt korlátozott mozgás képességgel rendelkezik vagy fájdalommal küzd, lehet, hogy nehézségei lesznek a megfelelő testhelyzet kiválasztásában, ami optimális szoptatási pozíciót biztosít a babának. Ez esetben segítség lehet  egy egészségügyi szakember, aki segíthet a speciális  technikák elsajátításában.

 

 • Gyengébb tejtermelés: A testi vagy lelki korlátok a tejtermelést is befolyásolhatják. A stressz, a fájdalom vagy a gyógyszerek mellékhatásai negatívan hatnak a tejtermelésre, ami nehezebbé teheti a baba számára, hogy a megfelelő mennyiségű táplálékhoz jusson. Ebben az esetben az édesanya és a baba együttes, rendszeres és hosszabb léptékű támogatása  ajánlott, például a gyógyszerek mellékhatásainak figyelemmel kísérése, a tejtermelést serkentő módszerek alkalmazása, a gyermek megfelelő tej transzfere és gyarapodása. 

 

 •  Elszigeteltség és szorongás érzése: A nehézségek miatt esetleg korlátozottabban tud a társadalomban részt venni, kevesebb támogatást és támogató közösséget élvezhet. Ez az elszigeteltség és a szorongás olyan érzéseket okozhat, amelyek hátráltathatják a szoptatás folyamatát. Fontos, hogy az édesanya számára elérhető legyen a szükséges családi, társadalmi és pszichológiai támogatás, hogy meghaladja ezeket a nehézségeket.

 

 •  Fáradtság és kimerültség: Ha az anyuka az előzőekben már említett nehezítő tényezők miatt a megszokottnál több energiát használ fel és nagyobb erőfeszítést igényel az alapszükségletek kielégítése is, akkor az  fáradtságot és kimerültséget okozhat, amelyek szintén negatívan hatnak a tejtermelődésre és a kapcsolódásra egyaránt. Az édesanya számára rendszeres pihenőidő és segítségnyújtás biztosítása ajánlott, hogy enyhítsék ezt a terhet. Amennyiben az édesanya nyugodt, kipihent, úgy a babával való kommunikációja is kiegyensúlyozottabb lesz és ezáltal a kisbaba is megnyugtatóan tud cseperedni, fejlődni.

 

Összességében elmondható, hogy a hátrányos helyzetből felépített  szoptatás és anyatejes táplálás miatt  az édesanyát testi vagy lelki sérülések érhetik másodlagos sérülésként. Ezért fontos a megfelelő támogatás és segítségnyújtás, hogy az édesanya és a baba sikeres és boldog szoptatási élményt élhessen át.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A várandósság egésze alatt találkozunk szakemberekkel, akik segítenek felkészülni a szülővé válásra, a szoptatásra és anyatejes táplálásra.

Az anyatej elengedhetetlen tápanyagokat és antitesteket biztosít a csecsemőnek, amelyek segítik az immunrendszer fejlődését és védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben. Emellett a szoptatás közvetlen kapcsolatot teremt az anya és a csecsemő között, ami hozzájárul a kötődés kialakulásához és erősítéséhez.

A szoptatással kapcsolatos információk már a várandósság alatt elérhetőnek kell legyenek a kismamák számára. Ez magába foglalhatja a szoptatással járó előnyöket, a megfelelő pozíciókat és technikákat, a tejtermelés támogatását, a csecsemő sajátosságait mind anatómia, mind élettani szempontból és a szoptatás során felmerülő esetleges problémákat.

A szakemberek, mint például a szülésznők, nőgyógyászok, védőnők és csecsemő- és gyermekorvosok,gyermekápolók fontos szerepet játszanak a szoptatás támogatásában. Ők segítenek a kismamáknak megérteni a szoptatás folyamatát, felkészítik őket az esetleges kihívásokra, és  információkkal látják el ebben a sérülékeny időszakban a hozzájuk fordulókat.

A szoptatás támogatása fontos célkitűzés, hiszen az anyatejes táplálás jelentős hatással van a csecsemők egészségére és fejlődésére. Az alapvető információk és szakmai támogatás már a terhesség ideje alatt elérhetővé kell válniuk, hogy a szülők felkészülten vághassanak neki a szoptatásnak és anyatejes táplálásnak és segítséget kapjanak a felmerülő kérdéseik és problémáik kezelésében.

Azokat a szakembereket szeretnénk elérni, akik a családdá válás valamely lépcsőfokán ott állnak és célunk az Ő edukációjuk, érzékenyítésük és a  figyelemfelhívás  a következményekre abban az esetben, amikor a bizonyítékokon alapuló információk nem nyernek teret és nem veszik figyelembe a személyre szabott ellátást. 

Az egészségügyi szakemberek mellett támogatást jelenthetnek a szoptatást, anyatejes táplálást támogató csoportok és szervezetek is, amelyek segítenek az anyáknak megosztani elméleti és gyakorlati tapasztalataikat, problémáikat, bátran feltehetik a kérdéseiket. Tehát a szakmai oldal mellett a társadalom egészének szól a kezdeményezés. 

A jövő nemzedékének egészsége a társadalom ma létező tagjain múlik, ezért fontosnak tartjuk, hogy már egészen korán edukáljuk a fiatalokat a saját egészségük megőrzésére, amelyet majd átadhatnak a saját gyermekeiknek is.  

 

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Arra törekszünk, hogy ugyanolyan eséllyel indulhassanak a táplálás és kapcsolódás útján az érintett családok,  mint egészséges társaik. 

A kezdeményezés szakmai hátterét a Melletted a Helyem egyesület adja, akik a kezdetektől jelen vannak.

A kiállítás egyedülálló, mert teljesen más aspektusból közelíti meg az anya-baba kapcsolódást és a szoptatást. Olyan fotósorozat született, ahol a képeken adott család nehezítő tényezője jelenik meg.   

Az esélyegyenlőség jegyében olyan anyuka képével kezdődik a sorozat, akinél minden optimális rendben haladt a várandósság kezdetétől. Ő a híd kettészakadt anyatábor között. Ezzel hangsúlyozva, hogy minden édesanya egyenlő.

A fotósorozat frissen készült. Egy nagyszerű fotós lencséjén át tekinthet rá az érdeklődő egy különleges világra, mely ott lapul a mindennapokban, melyben a szereplők egyedül érzik magukat problémájukkal. Nekik meg kell mutatni, hogy sokan járnak hozzájuk hasonló cipőben, hogy nincsenek egyedül.

 1. A szoptatás támogatása és a vele kapcsolatos hiteles információk megosztása, tabuk nélkül őszintén.
 2. Az anya – baba diád védelmével kapcsolatos bizonyítékokon alapuló információk megosztása.
 3. Olyan szakmai közösségek megszólítása, akik aktívan részt vesznek az anya-gyermek kapcsolódás valamely lépcsőfokán és a szoptatás támogatásban. Ezt hivatott megvalósítani a megnyitók programja utáni kötetlen beszélgetés is a jelen lévőkkel.
 4. A nővéri oldal bemutatása, tapasztalatok megosztása.
 5. Az értő kommunikáció fontosságának hangsúlyozása.
 6. Az érintettek összefogása, felület adás a kapcsolódásra.
 7. A mindennapi problémákhoz kapcsolódóan eszköz biztosítás az érintetteknek.
 8. Egy olyan semleges felület létrehozása, ahol kötetlenül és empatikus hangnemben beszélgethet a segítő szakember, legyen ő orvos, nővér vagy  szociális területen dolgozó, és a család minden tagja.
 9. Rövid, ismeretterjesztő videók létrehozása a social médiában minden érdeklődő számára.

A kampány a tavaszi bemutatkozása óta meghívást kapott rangos szakmai konferenciákra, valamint két intézménybe is:

 •         MAGNET IV. & FINETA 8.0 ( Magyar Neonatológiai Társaság és a Fiatal Neonatológusok Találkozója) Kecskemét.
 •         XXVII. Országos Szülésznői Kongresszusa, Debrecen.
 •         2023.augusztusában a Szoptatás Világnapja alkalmából a tatabányai Szent Borbála Kórház Szülészetén töltöttük.
 •         2023.novemberében a Koraszülöttek Világnapja alkalmából az  Észak Pesti Centrumkórház – Honvédkórház II- es telephelyén vendégeskedtünk.

Kommunikációs felületünk a kampány, a Dana Stúdió és Szülőklub és a Melletted a Helyem Egyesület social felületei.

 

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)