Beszéljünk róla! A lelki egészségről érthetően

2023

Pályázat címe

Beszéljünk róla! A lelki egészségről érthetően

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A mentális vagy lelki egészség egyfajta jóllét, amelyet biológiai, pszichológiai, társadalmi és spirituális szinten egyaránt megtapasztalunk, emellett pszichológiai rugalmasság és saját belső állapotaink szabályozására vonatkozó képesség is. Lelki egészségünk gondozása azonban gyakran háttérbe szorul. Noha minden ember életében előfordulnak, gyakran nehéz beszélni a megterhelő, fájdalmas érzelmi állapotokról, és a mentális zavarokat a mai napig számos tévhit, félelem és stigma övezi, így sokan keveset tudnak arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az érintetteknek.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Elsősorban a hazai felnőtt lakosságot céloztuk meg.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Május a mentális egészség hónapja, amelynek fő célkitűzése, hogy felhívja a társadalom figyelmét a lelki egészség jelentőségére, valamint teret adjon a nyílt, megbélyegzés nélküli párbeszédnek. Kampányunkat erre a hónapra időzítettük, 2023. májusában folyamatosan osztva meg a mentális egészséghez kapcsolódó tartalmat intézetünk Facebook oldalán. Pszichológus és pszichiáter kollégáink segítségével olyan, szakmailag helytálló, ugyanakkor laikusok számára is érthető és könnyen befogadható anyagokat készítettünk, amelyekről úgy véltük,  alkalmasak arra, hogy beszélgetéseket indítsanak, ismereteket közvetítsenek és árnyalják a belső világunkról alkotott képet.

Célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet mentális egészségünk gondozásának fontosságára, csökkentsük a pszichiátriai betegségeket és a pszichiátriai problémákkal élőket övező előítéleteket, továbbá bátorítsuk a segítségkérést és a nyitott, elfogadó kommunikációt a témában. Az egyes mentális zavarokat feldolgozó anyagok kapcsán törekedtünk arra, hogy a betegségeket övező tévhitek eloszlatása mellett bemutassuk a terápiás lehetőségeket és bátorítsuk a segítségkérést, továbbá lehetőség szerint a hozzátartozókat is megszólítsuk.

Összesen 28 anyag készült, amelyeket 14 posztban publikáltunk az alábbi témákban: mi a lelki egészség, szorongáscsökkentés, krízisek, alváshigiéné, fájdalom, felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitászavar, kényszerbetegség, depresszió, bipoláris zavar, szkizofrénia, személyiségzavarok, szenvedélybetegség. A Facebook oldalunkon publikált posztok becsült elérése 3-6 ezer közötti volt. A legnépszerűbb posztnak a szorongáscsökkentés témája bizonyult, amelynek elérése 66 ezer volt, a megosztások száma pedig 500 feletti.

Kisebb mennyiségben print formában is sokszorosítottuk az anyagokat. Nyomtatva eddig olyan rendezvényeken terjesztettük tartalmainkat, mint intézetünk nyári egészségnapja (2023. június 15.) vagy a Városligeti Mentőnap (2023. szeptember 2.). A tartalmak további terjesztése az Országos Kórházi Főigazgatóság munkatársainak bevonásával valósult meg, akik továbbították azokat az országos gyógyintézetek és kórházak kommunikációs munkatársainak. Ilyen módon az egyes vidéki kórházak pszichiátriai osztályainak, pszichiátriai gondozóinak dolgozói is felhasználhatták munkájuk folyamán edukációs célokra a kampány keretein belül elkészült tartalmakat.

 

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)