Az egészségtudatosság kialakítása gyermekkorban kezdődik – A Semmelweis Egyetem, Családbarát Egyetem Központ egészségnevelő programjainak bemutatása

2023

Pályázat címe

Az egészségtudatosság kialakítása gyermekkorban kezdődik - A Semmelweis Egyetem, Családbarát Egyetem Központ egészségnevelő programjainak bemutatása

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Tapasztalatunk alapján nem lehet elég korán elkezdeni az egészségtudatosság kialakítását és az egészségmagatartás fejlesztését. A Semmelweis Egyetem családbarát aktivitásai során felkeltjük a gyermekek érdeklődését olyan izgalmas, interaktív szakmai programokkal, melyek életkorukat szem előtt tartva, játszva tanítják meg az egészségügyi alapismereteket. Legyen szó akár a szabályos fogmosásról, akár az újraélesztésről.

Az ország egyik legnagyobb és legsokoldalúbb betegellátó intézményeként ez nem csupán a munkavállalói wellbeing programunk része, de társadalmi felelősségünk is egyben.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

Gyermekprogramjainkat elsősorban a Semmelweis Polgárok (munkatársak, hallgatók) általános iskolás korú gyermekei számára szervezzük.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

A Semmelweis Egyetem Családbarát Egyetem Programjának két alappillére a Semmelweis Polgárok számára biztosított egészségügyi, prevenciós szolgáltatások, valamint a gyermekes családok életét megkönnyítő családbarát támogatások, programok. Utóbbiak közé tartozik a tanév rendjéhez igazított gyermekfelügyelet és a nyári táboroztatás, valamint ezeken túl az alkalmankénti, egynapos gyermekprogramok.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, Balansz Programjának #mutiholdolgozol napi felhívásához 2023 tavaszán csatlakoztunk. A program alapküldetése, hogy a munkatársak gyermekei minél inkább megértsék, mit dolgoznak a szüleik, és a családbarát vállalat mellett a vállalatbarát család modelljét is megteremtse. Egyetemünk ezt az alapkoncepciót az egészségtudatosság minél korábbi megismertetésének küldetésével egészítette ki, így kialakítva azt a komplex egészség-edukációt támogató programot, mellyel az első #mutiholdolgozol napon mutatkoztunk be.

Ezen innováció jegyében, több mint 100 résztvevő gyermek számára szerveztük meg az egészségügyi és egyéb szervezeti egységek tevékenységét bemutató programokat.

A Fogpótlástani Klinika szakemberei mindenkinek megtanították a fogmosás helyes módját, a gyermekek fogorvosoktól való félelmét a fogorvosi szék, és a felsőoktatási gyakorlatok során használt próbababák fogtömésének kipróbálásával oldották.

Az Egészségtudományi Kar oktatói az emberi csontok működését szemléltették és a balesetmegelőzés fontosságára és módjára hívták fel a gyerekek figyelmét. A Baby Simmel megtanulták a helyes pulzus- és vérnyomásmérést, az „öregségi” szimulátor segítségével pedig megtapasztalták milyen, ha érzékszerveik csökkent üzemmódban működnek. A dietetikusaink játékos előadásokon mélyítették el a gyermekek tudását az egészséges étkezéssel (okos tányér) kapcsolatban. A nap zárásaként minden gyermek részt vett az újraélesztési képzésen.

A tavaszi élménynap sikere után a nyári táborok közt egészségnevelési tematikus hét is helyet kapott. A Teddy maci foglalkozáson a belső szervekkel ismerkedtek meg és elsajátították az elsősegélynyújtás alapjait, sőt gyógyszerészként is kipróbálhatták magukat: kapszulákat és tablettákat készítettek a Gyógyszerészeti Intézetben. A “fűben-fában orvosság”-foglalkozáson megismerték a gyógynövények hatásaival és különböző teakeverékeket állítottak össze megfázásra.

Programjaink szervezése során fontos szempont, hogy azokat az életkori sajátosságoknak megfelelően, aktivitásra ösztönzően alakítsuk ki. Az egyetemi szinergiák és a kollégák szakértelme által magas szinten valósul meg ez a célkitűzésünk.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)

Opcionális: maximum 10 slide terjedelmű PowerPoint (.ppt) prezentáció