A szex jó dolog – gyakorlati útmutató, hogy ne legyél nemibeteg!

2023

Pályázat címe

A szex jó dolog - gyakorlati útmutató, hogy ne legyél nemibeteg!

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

Sajnos sok a nemi úton terjedő betegség Magyarországon a szakmai szakértőnk, Dr. Tamási Béla szerint is, és nagyon kevés  kevés a hivatalos adat. Ezek alapján a HPV és a
nemi herpesz a leggyakoribb nemi betegség, de naponta két szifiliszes, két klamídiás és két gonorreás (tripperes) beteget diagnosztizálnak Magyarországon, a nemi
herpesz vírusát pedig a népesség 11 százaléka hordozza. Rengeteg a tévhit a nemi betegségekkel kapcsolatban, sajnos erről nem lehet intézményesített formában tanulni, keveset foglalkozik vele a média, sem a véleményvezérek, mert nem “szekszi”, mert nem “kattintós” hír, pedig a nemi betegségekről való tudás hiánya nagyban befolyásolhatja az életminőségünket, reprodukciós képességünket, az egészségünket. Az egyik elképesztő tévhit, ha valaki “csinos, ápolt, igényes” biztosan nem lehet nemibeteg, pedig az esetek közel felében gyakorlatilag semmi tünete nincsen ezeknek a betegségeknek, vagy nagyon semmitmondóak. Szomorú tévhit az is, hogy csak az jár ilyen jellegű szűrésekre, aki kiscsapongó életet él, pedig ez a szűrővizsgálat is éppen olyan fontos lenne mindenkinek, mint bármilyen más, egészségügyi szűrővizsgálat. Ezért tartottuk fontosnak, hogy foglalkozzunk vele, hogy “kihangosítsuk” ezt a problémát, és hozzunk rá konkrét segítséget, tippeket, hogy valóban hasznos legyen, ne csupán ijesztő.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A kommunikációs csatornákat, a szövegezést, a kisfüzet külalakját úgy alakítottuk, választottuk ki, hogy a 18-45 éves korosztályt érjük el ezekkel az információkkal.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Jámbor Eszter vagyok, újságíró, kommunikációs szakember. A Testsuli ötletgazdájaként és készítőjeként évek óta szerettem volna egy ingyenes, könnyen elérhető és érthető, nem orvosi nyelven írt, szakmailag mégis hiteles anyagot, amely pironkodás nélkül végigveszi a legfontosabb tudnivalókat nemi betegség témában. Ehhez találtam szakmai és szponzori együttműködő partnereket, így készült el az ingyenesen letölthető e-booklet, “A szex jó dolog – gyakorlati útmutató, hogy ne legyél nemibeteg! A pályázat szakmai hátterét és célközönségét a fenti pontokban bemutattam, és kérem szépen nézzék meg a lentre csatolt 10 oldalas, könnyen áttekinhető összefoglaló anyagot, amelyben megtalálják magát a kisfüzetet és a sajtóközleményünk generálta megjelenéseket: interjúkat, videókat, cikkeket. 

Rengeteg a tévhit a nemi betegségekkel kapcsolatban az edukációs hiány és a témához kapcsolódó szégyenérzet miatt. Ezért sokan egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, azt hiszik “engem ez biztosan nem értint”, pedig sajnos az adatok nem ezt mutatják. A  testedukációs blogomra négy év alatt érkező kérdésekből is az derül ki, hogy sajnos alapvető kérdésekkel nem vagyunk tisztában, pedig az életünkről van szó…

Ezzel a kiadvánnyal a célunk az volt, hogy levegyük a “cikit” erről a témakörről, és eloszlassuk a tévhiteket. A  letölthető kisfüzetet a testsuli.hu oldalon, a hozzákapcsolódó social média felületeken, illetve a szponzor és az alkotók hírleveleiben, honlapján és szintén a social média felületein terjesztettük organikusan, hirdetések nélkül. Hagyományos eszközként egy sajtóközlemény is készült a témában, amely egy hat részes videósorozatot is generált az Egészségkalauz oldalán, illetve egyéni interjúkat – például a 24.hu hírportálon – is.

Egyrészt a témaválasztása miatt is egyedi és újszerű ez a projekt, tudomásunk szerint nincs még egy ilyen kiadvány magyar nyelven, amiben szinte “baráti stílusban” megfogalmazva konkrét és modern gyakorlati tanácsokat kap a nemi betegségek elkerülésére, és részletes információkat arról, hogy mikor és miért lehet szüksége STD szűrésre.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)

Opcionális: maximum 10 slide terjedelmű PowerPoint (.ppt) prezentáció