21Nő – MentorProgram

2023

Pályázat címe

21Nő - MentorProgram

A projekt által érintett egészségügyi terület, probléma

A program elsődleges célja a sikeres pályaválasztás támogatása és a pályázatra jelentkező középiskolás diákok egészségműveltségének fejlesztése. A MentorProgram lehetőséget nyújt az egészségügyi ágazat sokszínűségének megismeréséhez, méghozzá sokszínű programokkal, személyes szakmai találkozókkal, egyénre szabott szakmai mentorálási lehetőséggel. A középiskolai tanulmányok sokrétűek és szerteágazóak, a diákoknak ritkán van lehetősége az iskolai oktatásban elsajátítani alapos ismereteket az egészségügyről és nagyon gyakran az egészségről sem. A középiskolás diákoknak tudatosan kell készülniük a természettudományos érettségire, ha az egészségügyi pályákra akarnak menni.  

A MentorProgram több hiányosságra nyújt megoldást. Egyrészt bővíti a diákok ismereteit az egészséges életről, az egészségtudatosságról, népszerűsíti a természettudományokat, találkoznak innovatív megoldásokkal az orvostudományban, a gyógyszerészetben, képet kapnak a hazai egészségügyi rendszer működéséről és az abban rejlő lehetőségekről. Másrészt a program pályaválasztásban nyújt kapaszkodót, hiszen a fiatalok bepillantást nyernek többek között a kutatói létbe, a kórházak és gyógyszertárak működésébe, megismerkedhetnek csúcstechnológiákkal. A mentorév során személyesen beszélgethetnek az egészségügyben dolgozókkal, a szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberekkel. 

A MentorProgramot biztosító 21 Nő az egészségügyért alapítvány tagjai tapasztalatból tudják, hogy a sikerek mögött mindig van egy tanár, egy elismert szakember, egy mentor, aki a kellő időben kellő támogatást tud nyújtani a diákjának a döntéshozatalban, a karrierjében. Az egyéni mentorálás és a közös programok komoly motivációt jelentenek a diákok számára. Amellett, hogy a legsikeresebb szakemberektől tanulhatnak, a diákok felmérik, hogy milyen szakmai lehetőségek rejlenek az egészségügyi ágazatban,  ami segíti a szakmai orientációt. 

Az elmúlt két év tapasztalata azt bizonyítja, hogy rendkívül sok tehetséges fiatal van szerte az országban, akiknek a szorgalma és a kreativitása, nyitottsága az új információk befogadására kellően megalapozza a sikeres tehetséggondozást. A „21-ek”, vagyis a Mentorok, a 21 Nő az egészségügyért alapítvány tagjai, az egészségügy és tudományos élet elismert szereplői. Fontosnak tartják a tudás értékének a felismerését és ennek eredményeként a szakmai utánpótlást, melyre az egészségügyben, valamint a kutatásban hatalmas szükség van.

A projekt által megcélzott célcsoport(ok)

A MentorProgram által megcélzott célcsoport a pályaválasztás előtt álló diákok, 10. és 11. évfolyam.  A 21 Nő az egészségügyért alapítvány 10 hónapos MentorProgramja ingyenes.   

A diákokon túl fontos a pedagógusok megszólítása és informálása a programban rejlő lehetőségekről, előfordult, hogy egyes iskolák (pl. Gyulai Tankerület) a 21-ek segítségével indítottak el egészség-edukációs projekteket.  A diákok által látogatott programok mintát, motivációt, segítséget nyújtanak a pedagógusoknak az egészségtudatosság fejlesztésében. 

A MentorPrograma fontos célkitűzése, hogy az országos szinten ismertté váljon a program és a diákoknak lehetősége legyen nehézségek nélkül csatlakozni a programhoz az ország bármely pontjáról, 2023-ban 21 városából érkeztek pályázatok: Budapest, Kecskemét, Debrecen, Székesfehérvár, Balatonfüred, Dunaújváros, Eger, Hódmezővásárhely, Kiskunhalas, Kisvárda, Komárom, Miskolc, Nagykanizsa, Pécs, Nyíregyháza, Siófok, Szekszárd, Szigetszentmiklós, Veszprém, Tiszaújváros és Sepsiszentgyörgy. Plusz egy erdélyi diák is kapott esélyt, hogy csatlakozzon az online elérhető programokhoz.

A projekt szakmai összefoglalója: kérjük, ismertesse röviden a pályázat szakmai hátterét, megvalósítását, céljait, eredményeit, kommunikációs csatornáit, azt, hogy mitől egyedi és újszerű a pályázati projekt! (maximum 2500 karakter)

Az MentorProgram 10 hónapon keresztül nyújt innovatív, szakmai és személyes tapasztalatokra épülő mentorálást a programba bekerülők számára. A résztvevőknek többek között személyesen ellátogattak magyarországi egészségügyi központokba, beszélgettek az ott dolgozó szakemberekkel, izgalmas interaktív feladatokat kaptak ezen intézményekben, találkoztak Nobel-díjas tudósokkal, részt vettek innovációs versenyen, ahol egészséggel kapcsolatos problémákat kellett megoldaniuk. A verseny nyertesei részt vettek az Egészségügyi Világszervezet 7. “Egészség és Környezetvédelem Miniszteri Konferencián”, ahol 53 ország miniszteri delegációja előtt léptek színpadra. Az értékes programokon túl a 21 Nő tagjai (csatolva) személyesen osztották meg a fiatalokkal a tapasztalataikat.

A 2023-as program keretein belül a diákok 13 szervezett szakmai eseményen vettek részt az ország több városában (csatolva).  Az elmúlt három évben összesen 281 diák jelentkezett az ország minden részéről, idén 42 jutott be. 2023-ban a pályázatok 21 város, 40 gimnáziumból és technikumból jöttek.

A szervezők kapcsolatban állnak a magyarországi iskolákkal, és a Klebelsberg Központtal való együttműködésnek köszönhetően az iskolák hivatalos úton is értesítést kapnak a programról. Felmérésünk szerint legtöbben a tanáraiktól, kevesebben a szüleiktől értesülnek a pályázatról, egyre többen jelentkeznek azért, mert van előttük jó példa a saját iskolájukból. A 10 hónap alatt a diákokat támogató tanárok is folyamatos tájékoztatást kapnak és alkalmuk van részt venni eseményeken. 

Kommunikációs csatornáink a diákok számára leginkább hozzáférhető social media felületek. A médiában gyakran megjelenik a 21Nő, akik rendszeresen hírt adnak a programról. Azonban nem elég a média megjelenés, az iskolákkal kell aktívan és személyesen kommunikálni, a pedagógusok, ezáltal értesülnek a programról. Sokszor maga a pedagógus is bevonódik a munkába.

A MentorProgram újszerű, innovatív, személyes tapasztalatokra épülő programja egyedi módon hozza közelebb, és teszi átláthatóbbá a pályaválasztás előtt álló diákok számára az egészségügyet és az abban rejlő szakmai lehetőségeket. A résztvevők többek között kórházakba látogattak, orvosokkal és ápolókkal beszélgettek, megnézhették sőt ki is próbálhatták a legkorszerűbb készülékeket (pl. a DaVinci robotsebészt), innovációs csapatversenyen vehettek részt, Nobel-díjas tudósokat hallgathattak élőben, egyetemi diákoktól kérdezhettek tanulmányaikról és pályaválasztásukról.

A projekthez kapcsolódó fotók, videófile-ok, kiadványok dokumentumtárba való feltöltésére az alábbiakban van lehetőség, összesen maximum 5 MB terjedelemben (e-mailben, postán küldött dokumentumokat nem áll módunkban elfogadni). (pdf, jpeg, png, stb.)

Opcionális: maximum 10 slide terjedelmű PowerPoint (.ppt) prezentáció