Hírek

Egészségértés Díj 2022: ez a négy legjobb egészségértést fejlesztő program ma Magyarországon

Budapest, 2022. december 14. – Gyermekkori elhízás, e-cigaretta, ételallergia és csigolyafejlődési rendellenesség: ezek a témák állnak az idei Egészségértés Díjat kiérdemlő kezdeményesek fókuszában.

 

December 4-ig lehet szavazni az év legjobb egészségértést fejlesztő kezdeményezésére

Budapest, 2022. november 23. - Hiteles, megbízható információforrások nélkül nehezebb megőrizni egészségünket, támogatni saját gyógyulásunkat. Ezért indította útjára immár hét éve az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az Egészségértés Díjat, amelynek fókuszában idén az egészséggel, egészségmegőrzéssel, gyógyulással kapcsolatos álhírek elleni küzdelem és a minél szélesebb rétegeket elérő, hiteles tájékoztatás áll. A szakmai zsűri kiválasztotta a 10 legjobb pályaművet, amelyek közül december 4-ig online lehet szavazni az 1 millió forintos díjat elnyerő közönségkedvencre.

Egészségértés Díj 2022: fókuszban az egészségmegőrzéssel, gyógyulással kapcsolatos álhírek elleni küzdelem

Ha az egészségükről van szó, a közösségi média és az egyéb internetes források sem törték meg a magyarok orvosokba vetett bizalmát, az influencerek szavára pedig csak 3 százalékuk ad – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) megbízásából végzett friss, reprezentatív kutatásból. A felmérés szerint szinte fej-fej mellett áll azok aránya, akik elsősorban szakembertől tájékozódnak egészségügyi kérdésekben, azokéval, akik internetes híroldalakról akarnak előbb válaszhoz jutni. A 2022-ben már 4 millió forint összdíjazású, szeptember 12-től pályázható Egészségértés Díj fókuszában az egészséggel, egészségmegőrzéssel, gyógyulással kapcsolatos álhírek elleni küzdelem és a minél szélesebb rétegeket elérő, hiteles tájékoztatás áll.

Az álhírek terjedése alkalmazkodásra készteti a magyar hírfogyasztókat is: a 18 és 75 év közötti, naponta közel 2 órát információk „kergetésével” töltő válaszadók 85 százaléka tudta, mi az az álhír – a „deep fake” kifejezést már csak 23 százalékuk ismerte –, 10 százalékuk saját bevallása szerint nagyon gyakran, kétharmaduk pedig alkalmanként bele is fut álhírekbe – derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) friss reprezentatív kutatásából.

Álhírek mindenhol? – Az egészség témaköre „közepesen fertőzött”

A magyar internetezők elsősorban a forrás (56%), valamint a szenzációhajhász cím (52%) alapján „szúrják ki” az álhíreket. Az egészségügyet „közepesen fertőzött” területnek tartják ebből a szempontból: míg politikai témákban a válaszadók 75 százaléka fut bele álhírekbe, addig egészségügyi kérdések esetén csupán 37 százalékuk. A megkérdezettek 41 százalékának saját bevallása szerint nincs olyan információforrása, amelyben tökéletesen megbízna, miközben minden harmadik közülük szkeptikus a világhálón fellelhető egészségügyi tartalmak valóságtartalmát illetően. Közel 80 százalékuk szerint az egészségügyi témákban jellemzőek az álhírek.

Ha az egészségünk a tét, még mindig inkább a szakembereknek hiszünk

Bár a válaszadók összessége általában az internetes híroldalakat tartja a legfontosabb tájékozódási forrásnak (69% – amit sorrendben a televízió (55%), majd a közösségi média (47%) követ –, ha az egészségünkről van szó, a világháló terjedő penetrációja sem kezdi ki a szakemberek jelentőségét. Az interneten való öndiagnosztizálás terjedése sem csorbítja az orvosok iránti bizalmat, sőt: az internetről és a közösségi médiából szerzett információk, hírek csupán 11 százalékuk esetében befolyásolják negatívan az orvosokba vetett bizalmat, a felmérésben résztvevők 27 százaléka a „net árnyékában” is jobban bízik a szakemberekben.

Összességében elsődleges tájékozódás frontján kis mértékben, de még mindig megelőzik a szakemberek (45%) az internetes hírportálokat (43%): amíg a 18-29 évesek csak 37%-a, amíg a 70 feletti korosztály közel 70 %-a fordul információért elsődlegesen inkább szakemberhez. Minden második magyar még az orvos felkeresése előtt tájékozódik interneten a tünetekről, a betegségről, a kezelésről – érdekes módon a 70 feletti internetező korosztály közel 60%-a vallotta ezt –, a válaszadók 44 százaléka pedig a konzultációt követően is utánanéz ezeknek – a legtöbben a 60-69 év közöttiek tesznek így. Egészségügyi témákról a közösségi médiából a magyar netezők 28 százaléka szerez információkat, de az influencerek szavára már csupán 3 százalékuk ad.

Leginkább a fiatalabb korosztályokba tartozók állították magukról (a 18-29 évesek 32%-a), hogy az orvos felkeresése helyett a neten szörföznek információkért. 20 százalékukban félelmet is keltenek a tüneteikkel kapcsolatos internetes cikkek, videók, mert szinte mindig sokkal súlyosabb „diagnózist adnak”, mint ami a valóság.

Miközben a nők táborában az orvosok számítanak egyes számú információforrásnak, a férfiaknál az internetes hírportálok: amíg a nők közül minden második válaszadó keres fel egészségügyi kérdéssel szakembert, ez az arány a férfiaknál 38 százalék, ami esetükben látványosan elmarad az online híroldalak népszerűségétől (46%). A megkérdezettek egészségügyi témában hitelesebbnek tartják a hosszabb írásokat: ezeknek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ebben a kategóriában, mint az általános tájékozódásban (39% vs 27%). Ezzel szemben a képeket kevésbé ítélik relevánsnak (29% vs 38%). Mindezekkel együtt a válaszadók 75 százaléka saját bevallása szerint szívesebben olvas rövidebb cikkeket.

EGÉSZSÉGÉRTÉS DJ 2022 – FÓKUSZBAN AZ ÁLHÍREK ELLENI KÜZDELEM

Az egészséggel kapcsolatos álhírek nem csak alááshatják a megbízható, szakmailag hiteles tartalmakba vetett bizalma, de ennél is komolyabb, akár veszélyes következményekkel is járhatnak.

 

A mögöttünk álló pandémiás időszakban különösen nagy feladat hárult azokra a kiváló hazai szakemberekre, intézményekre, szervezetekre és civilekre, akik napi munkájuk vagy egyedi kezdeményezéseik révén mind a magyarok jobb egészségértéséért, és így az egészségügyi álhírek ellen is dolgoznak. Ezért 2022-ben az idén immár 7. alkalommal meghirdetett Egészségértés Díj fókuszába az egészséggel, egészségmegőrzéssel, gyógyulással kapcsolatos álhírek elleni küzdelmet, a minél szélesebb rétegeket elérő, hiteles tájékoztatásra való törekvést helyzetük.” – emelte ki dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója.

A leginnovatívabb egészségértést fejlesztő programok széleskörű megismertetését, továbbfejlesztését segítő, idén már 4 millió forint az összdíjazású elismerésre szeptember 12-től lehet pályázni a www.egeszsegertes.hu oldalon keresztül, ahol a pályázati feltételek és minden további információ is megtalálható. A legjobb egészségértést fejlesztő projekteket az Endrei Judit médiaszemélyiségből, a Kor-Határtalanul program megalkotójából, a dr. Kulja András sebész szakorvos jelöltből, az Egészségértés Díj 2021-es díjazottjából, valamint Oliver Rozborilból, az AIPM elnökéből álló szakmai zsűri választja ki.

Tiktokos sebész, online szülésfelkészítő és gyermekkardiológia 2021 legjobb egészségértést fejlesztő programjai között

2021-ben hatodik alkalommal díjazták az egészségértés fejlesztését célzó legjobb hazai kezdeményezéseket. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által útjára indított Nekem Szól! Egészségértés Díjat a szakmai zsűri több kategóriában osztotta ki. A 2 millió forint összdíjazású pályázat különlegessége, hogy immár a TikTok is jól láthatóvá vált az egészségügyi edukáció térképén, hiszen egy ezen a platformon kommunikáló sebész szakorvosjelölt nyerte a közönségszavazást. Járványidőszakban az edukációs tevékenység is a digitális platformokra helyeződött: az Új Szent János Kórház rendkívül népszerű szülésfelkészítő tanfolyamának online változata már a vidéki és határon túli leendő kismamák és kispapák számára is könnyen elérhetővé vált. A pályázat kiemelt témája idén az egészségben eltöltött évek számának növelése, az élethosszig tartó egészség volt.

Kié lesz a közönségdíj? Szavazz kedvenc projektedre!

December 3. éjfélig lehet szavazni az idei Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázat legjobb pályaműveire a www.nekemszol.hu oldalon. A zsűri által előzetesen kiválasztott projektek közül a legtöbb voksot elnyerő pályázat bruttó 500 ezer forint pénzdíjban részesül. Az idei pályázat fókuszában az egészség élethosszon át tartó megőrzése és az erre való törekvés áll.

Egy héttel tovább lehet pályázni a kétmillió forint összdíjazású Nekem Szól! Egészségértés Díjra

Egy héttel meghosszabbították a határidőt, így október 10-ig lehet pályázni az idén hatodik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra.

Jobban értjük az orvosunkat, mint 6 éve: javult a magyarok általános egészségértése

Október 10-ig lehet pályázni az idei Nekem Szól! Egészségértés Díjra

Fővárosi kórház, szabadtéri múzeum és gyermekorvosok 2020 legjobb egészségértés-fejlesztői között

Idén ötödik alkalommal, a járványügyi korlátozásokat figyelembe véve adta át a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

Egészségértés: a magyarok többsége kétkedve fogadja a médiából érkező egészségügyi információkat

Október 22-ig lehet pályázni az idei Nekem Szól! Egészségértés Díjra.

Ötödik alkalommal startol el a Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázat

Idén ötödik alkalommal hirdeti meg a Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázatát az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

© 2023 egeszsegertes.hu, All rights reserved.