2021 - A 10 legjobb pályázat

A 2021-es közönségszavazás lezárult. A 10 legjobb egészségértést fejlesztő pályázatot az alábbi bemutatkozó videókból ismerhetik meg. 

 

Mályvabetegút- Digitális betegút kísérő


Pályázó neve: Mályvavirág Alapítvány
A nőgyógyászati daganatból vagy meggyógyul a nő, vagy elveszíti a lehetőségét, hogy gyermeke legyen és így családot alapítson, vagy elveszítjük őt. Elveszíti őt a család, férj, gyermek. A Mályvavirág Alapítvány az érintettekkel, a családokkal tartja a kapcsolatot, és az elmúlt nyolc év tapasztalatait összerakva fogalmazta meg azt, hogy egy olyan DIGITÁLIS KÍSÉRŐRE van szükség (e-health), amely mindenkit segíteni tud (nőt, családot, szakmát). A lehetőségek létezése után a lehetőségek megtalálása a kritikus pont, mert ezekkel életben maradhatunk, jobb életminőséget élhetünk, vagy, a méhnyakrák esetén, az un. ART műtéttel megmarad az esély a gyermekvállalásra. Hiszik, hogy minden nő Mályvavirág. Kitartó, erős és nagyon szép. Csak van, hogy a szirmaink megsérülnek. Ezért kell odafigyelni magunkra és egymásra is. Ezt teszi unikális, s egyedülálló módon a Digitális Betegút- kísérőnk, fejlesztésünk, a Mályvabetegút. Tájékoztat, Támogat, Informál! Teljes funkcionalitásával jelenleg asztali gépen használható, valamint telefonon egy egyszerűbb változata érhető el.

Aqua Challenge 2020


Pályázó neve: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
Előnyt kovácsolva abból, hogy 2020 őszén a lakosság online jelenléte intenzívebb volt a szokásosnál, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Facebookon indított kihívás formájában hívta fel a lakosság figyelmét a folyadékbevitel egészségmegőrzésben betöltött szerepére. Az intézet a kihívás indulásáról tájékoztatta együttműködő partnereit, az egészségfejlesztési irodákat és a sajtót is. A kihívás során teljesítendő feladat egyszerűsége (30 napig csak vizet igyál) szándékos: kiemelt cél volt annak bizonyítása, hogy egyetlen szokás megváltoztatásával is nagy lépést tehetünk az egészségesebb életmód felé. A részvételt az OGYÉI interaktív nyereményjátékokkal ösztönözte. Az érdeklődés fenntartásáról hiteles edukációs posztokkal és magánszemélyek egyéni történeteit felvillantó videókkal gondoskodott. Közzétett továbbá egy, a napi folyadékszükségletet és a kiszáradás tüneteit bemutató plakátot is, melyet – az OGYÉI felhívása nyomán, önkéntes „víznagykövetek” révén – számos munkahelyen és patikában helyeztek ki országszerte.

Millió lépés az életért


Pályázó neve: Magyar Szervátültetettek Szövetsége
A Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége által megalkotott "Millió lépés az életért" telefonra tölthető ingyenes applikáció 100 féle mozgásformát alakít lépéssé. Az applikációban virtuális utazást tehetünk, és megismerhetjük a vesénk működését a dialízist valamint a szervátültetés történetét, és a szervátültetés legfontosabb tudnivalóit, miközben fittebb és edzettebbek leszünk. Minden 10. ember vesebeteg a világon, így a megóvás nyolc aranyszabályának megismertetése népegészségügyi haszon. Az ingyenes applikáció egyszerre mozgat, edukál, érzékenyít, és ad adományozási lehetőséget. Arca Berente Judit veseátültetett, az év parasportolója, aki saját élettörténetének sikerét felhasználva intéz kihívást az ország valamennyi embere felé, hogy 10 hétig gyalogoljon, mozogjon vele az egészségéért. Szakaszonként egyéni és csapat győztesek is születnek, akik érmet és ajándékot kapnak. Térképen rajzolódik ki szakaszonként az egyén és a csapat útja.

VI. Semmelweis Egészségverseny


Pályázó neve: Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete
A Semmelweis Egészségverseny a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete szervezésében megvalósuló többfordulós tanulmányi verseny, amelyre 5 fős középiskolás csapatok jelentkezését várják. A hatodjára is megrendezésre került tanulmányi verseny fókuszában a középiskolás korosztály egészségértésének fejlesztése áll, a primer prevenció tükrében. A verseny során olyan témákat dolgoztak fel, amelyek a középiskolai oktatás során ritkán kerülnek említésre. A járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy a korábbiakhoz hasonlóan személyes jelenléttel rendezhessük meg a döntőt, így a 2 napos interaktív állomásokból álló hétvégét online formában szervezték meg. Az egyes állomásokra a csapatok videóhíváson keresztül csatlakoztak be, ahol önkéntesek várták őket és prezentálták a feladatokat. Voltak például szituációs játékok, Kahoot valamint képernyőmegosztásra épülő feladatok.

Együtt a demenciával: a gondozó családok komplex támogatása (Az INDA program )


Pályázó neve: Szocilis Klaszter Egyesület
Az öregedő társadalmak egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívása a demencia. Hazánkban negyedmillióan élnek a betegséggel, túlnyomó részük saját otthonában él. Fontos, hogy a demencia tüneteivel és közösségre gyakorolt hatásaival az egész társadalom tisztában legyen. A gyakran magukra maradt gondozó családok a tabu és a stigmatizáció miatt rejtőzködnek. A Szociális Klaszter INDA programja a családi, informális gondozókra fókuszál. A Demencia Információs Órák – DIÓ – 12 alkalmas csoportos hozzátartozói tudásbővítés, amely 12 hónapon át, tematikusan felépítve 6 településen már megvalósult. Témái között kiemelt fontosságú a gondozó testi-lelki egészségmegőrzése. A "képzés" során csoportfoglakozások is vannak. A résztvevők személyes mentorai szociális szakemberként egyéni élethelyzetek kezelésében segítenek. Az óvodás korosztályt megszólító családi füzet Dióbél bácsi történetén keresztül segíti az elfogadást. Ugyancsak pedagógusok részvételével készült a kamaszoknak szóló füzet. Az emlékkereső a mindennapok tartalmas eltöltését szolgálja.

Közérthető és hiteles online egészségügyi edukáció


Pályázó neve: Dr. Kulja András
Dr. Kulja András az orvosi egyetem alatt depresszió kutatásban vett részt, később pszichiáter rezidensként kezdte a pályájét, azonban 1,5 év után sebészetre váltott. Ekkor tapasztalta meg, hogy az osztályos munka és a sürgős műtétek mellett mennyire kevés ideje marad a betegtájékoztatásra. 2019-ben létrehoztam a Fonendoszkóp nevű YouTube-csatornát, ahol műtéteket és egészségügyi kérdéseket dolgozott fel közérthető nyelven. A YouTube videók gyártása azonban rendkívül időigényes folyamat volt, ezért lassan haladt, viszont rájött, hogy a lakosságban nagyon nagy az igény a közérthető, hiteles egészségügyi tartalmak iránt. Ezért regisztrált 2021 júliusában a TikTok felületére, amely Magyarországon ez az első egészségértést javító TikTok felülete lett, ahol nem csak egyirányú, hanem a követők, nézők kérdéseit figyelembe vevő, kétirányú kommunikáció zajlik: a témákat a nézői visszajelzések alapján igyekszik kiválasztani. Célja, hogy az egészségügyi kérdések iránt kevésbé érdeklődők figyelmét is megragadja, ezért a komolyabb szakmai témákat könnyedebb hangvételű videókkal vegyíti. A közvetlen, személyesebb hangvételű kommunikáció célja növelni az egészségügy iránti bizalmat és felhívni a lakosság figyelmét a prevenció, az egészségmegőrzés és az egészségügyi vizsgálatok fontosságára.

A szülők informálásának fontossága a Gyermekszív Központban


Pályázó neve: Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központ
A Gyermekszív Központba érkező szülők legtöbbször traumatizált állapotba kerülnek gyermekük diagnózisa hallatán. Ebben a mentális küzdelemben a kognitív funkciók száma lecsökken, az egészségértés akadozik – a tájékoztatás kiemelt jelentőséggel bír. Az egyedi és hiánypótló Szülői Információs Mappát azért alkották meg, hogy kapaszkodót nyújtson a családoknak az intézeti út során. Az Intézet tájékoztató dokumentumokat állított össze a beavatkozások menetéről, az ellátásban résztvevő kollégákról, szakterületekről, segédleteket alkottak a hatékony pszichés megküzdés érdekében. A tájékoztatás az egyszerű, általános információkon túl (pl. "Mit kell hozni a kórházba?") a gyermekek betegség-élményének feldolgozásához is segítséget nyújt. Fontos elvárás a mappával szemben, hogy növelje a szülő-ápoló együttműködés hatékonyságát, segédeszközöket adjon a munkához, megteremtse az egészségértés feltételeit. A szülői érdekvédelmi egyesület (Szív-Kör) megalakítása lehetőséget teremt a kívülről jövő igények megfogalmazására és azok beépítésére a Gyermekszív Központ folyamataiba.

Babára várva, online szülésfelkészítő tanfolyam


Pályázó neve: Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő
A Szent János Kórház szülésfelkészítő előadásai 20 éve sikeresen támogatják a kismamákat életük egyik legfontosabb időszakában, a szomszédos megyékből is rengeteg várandós vett részt ezeken az eseményeken, melyek alkalmanként 100-120 fő részvételével zajlottak. A koronavírus-járvány következtében felfüggesztették szülésfelkészítő előadásaikat, az érdeklődés azonban töretlen maradt, így született meg a "Babára várva" online szülésfelkészítő tanfolyam, mely ebben a formában már az ország összes kismamája számára elérhető. A képzés a kezdetektől nagy népszerűségnek örvend, mára több, mint 11.000 hallgató iratkozott be, köztük leendő édesapák, és határon túli magyar kismamák is.

Komplex betegedukációs program krónikus mieloid leukémiás betegeknek


Pályázó neve: Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Semmelweis Egyetem
Magyarországon mintegy 2000 ember él krónikus mieloid leukémiával (CML). A CML egy olyan daganatos betegség, mely korábban halálos volt, mára azonban gyógyszeres kezeléssel a betegek életkilátásai közel megegyezők az egészséges embertársaikkal. Ennek eléréséhez napi szintű gyógyszerszedés szükséges, illetve rendszeres molekuláris genetikai nyomonkövetésre is szükség van, mellyel a kezelés hatásosságát határozzák mely. Ezen molekuláris vizsgálati lelet értelmezése szakértelmet igényel, mindez jelentős terhet helyez a CML-es betegekre, ami rontja életminőségüket, életkilátásaikat is. A Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport olyan integrált megközelítést alkalmazott a betegedukációs program során, mely az online elérhető tájékoztató anyagoktól az élőben meghallgatható szakmai előadásokon át a szakértők és a betegek közötti közvetlen interakciót lehetővé tevő laborlátogatásokig terjedt. Utóbbi egy teljesen új elem az onkológiai betegek edukációjában, jelentősége kiemelt, ugyanis gyakorlati betekintést nyújt a betegség kialakulásának hátterébe, a diagnosztikus módszerek működésébe.

Legyek Jól! - mindennapi egészségem


Pályázó neve: Doctor Consulting Kft.
A https://www.legyekjol.hu/ oldalt létrehozó józsefvárosi Palotanegyed háziorvosai, gyermekorvosai és egészségfejlesztésben dolgozó szakemberei hisznek benne, hogy a hosszú, boldog és harmonikus élet nem az orvosi rendelőben kezdődik. Vallják, hogy fenntartható egészségünk nem pusztán vágyott állapot, ha törekszünk rá, hogy rendszeresen mozogjunk, tudatosan táplálkozzunk és testi-lelki egyensúlyban tartsuk magunkat. A legyekjol.hu oldal követői számára olyan tartalmakat állítottak össze, amelyek praktikus mindennapi gyakorlatok EGÉSZ-ségünk fenntartása érdekében, az ismeretek tudományosan megalapozottak és szakemberek által hitelesített információkra épülnek.

© 2022 egeszsegertes.hu, All rights reserved.